Logotyp

Gissa föremålet

Föremål i föremålsmagasin.

I Sörmlands museums magasin finns massor av märkliga saker som kommer från olika platser i Strängnäs kommun. En del är jättegamla, andra lite nyare. En del verkar värdefulla, andra kan lätt misstas för skräp. Men alla bär de på en egen historia!

Kan du gissa vad det är för föremål och vad de användes till? Och vilken är historien bakom?

 

Så här gör du

Här kan du se bilder på ett antal föremål från Strängnäs kommun. Titta på bilderna, en i taget och fundera på frågorna. Skrolla sedan vidare för att se svaret. Fortsätt sedan till nästa föremål.

Frågor

  • Vad är det för föremål och vad har det använts till?
  • Hur gammalt är föremålet ungefär?
  • Vem kan ha använt föremålet innan det hamnade på museum?

 

 

Fyrkantig låda med rörlig rund del med hästar och ryttare.

Vad är detta? Skrolla vidare för att se svaret.

Detta är en mekanisk leksak i form av en kapplöpningsbana för galopphästar. Hästarna och ryttarna är gjorda av tenn som rör sig runt på en bana av järn. I mitten är en tennpokal fastsatt. Leksaken har tillhört syskonen Wrangel på Aspö. De föddes i slutet av 1800-talet och bodde på en jättestor herrgård som heter Säby säteri. Skrolla vidare för att se nästa föremål.

Metallbricka i form av en döskalle.

Vad är detta? Skrolla vidare för att se svaret.

Detta är ett kistbeslag av silver. Beslaget är från 1600-talet. Det har suttit på en likkista och hittades i Överselö kyrka under en arkeologisk undersökning. Kistan stod i en krypta under kyrkans golv. Att människor begravdes under kyrkans golv var ganska vanligt på 1600-talet. Skrolla vidare för att se nästa föremål.

En ställning med låda på ben, med en vev kan tråd snurras upp på en vinda.

Vad är detta? Skrolla vidare för att se svaret.

Detta är en becktrådsställning som har använts på ett skomakeri. Ställningen användes för att göra becktråd alltså lintråd som gneds in med beck, en sorts extra tjock tjära. Tråden snurrades upp på vindan med veven och i den fyrkantiga behållaren fanns becket. Becktråd var extra tålig mot fukt och användes vid skomakarverkstaden, för att sy ihop sulan med överdelen av skon. Ställningen är från1800-talet men vem som har ägt den är inte känt. Skrolla vidare för att se nästa föremål.

Sigillstamp av trä.

Vad är detta? Skrolla vidare för att se svaret.

Detta är en sigillstamp. Sigillstampen användes för att göra ett unikt avtryck i varmt lack eller vax som sedan stelnade. Avtrycken fungerade ungefär som en underskrift idag. Nederdelen har ett runt mönster, en ring omgiven av sneda streck och figurer i mitten. Kanske är det bokstäverna A och S. Spår av rött lack finns på sigillstampen. Föremålet har tillhört prästen Anton Flentzberg i Mariefred. Han var en riktig samlare och när han dog 1939 hamnade många av hans märkliga prylar på museum. Men vem som hade ägt föremålet före honom är det ingen som vet. Skrolla vidare för att se nästa föremål.

Mangelbräde av trä.

Vad är detta? Skrolla vidare för att se svaret.

Mängelbräde av trä fotad från sidan.

Detta är ett mangelbräde. Mangelbrädet fungerade som ett sorts strykjärn som gjorde tyget slätt och behagligt. Föremålet har ett snitsigt utskuret mönster på kanten och på den platta ovansidan. Mönstret består av hjärtformer och en rund blomma och en text med ett namn och ett årtal – "Margreta Månsdoter Anno 1764". Margareta måste ha varit ägaren- och detta mangelbräde har hon fått just året 1764. Det handlar nämligen om en så kallad fästmögåva. Det var en present som mannen gav till den kvinna han skulle gifta sig med. Ungefär som en förlovningsring med andra ord, bara lite mer praktisk att använda. Skrolla vidare för att se nästa föremål.

Ett långsmalt rund föremål med mässingsdetaljer

Vad är detta? Skrolla vidare för att se svaret.

Detta är ett tjänstetecken för en stadsfiskal. En stadsfiskal var en sorts blandning av polischef och chefsåklagare som fanns i många städer fram till mitten av 1900-talet. Tjänstetecknet fungerade som ett sorts polisleg. Det är gjort av träslaget ebenholts och med detaljer av mässing. Kanske var det en figur som hette Oskar Magnus Boberg som hade tjänstetecknet under sin tid som stadsfiskal i Strängnäs i början på 1900-talet. Skrolla vidare för att se nästa föremål.

En rund mjuk kuddliknande grej av päls.

Vad är detta? Skrolla vidare för att se svaret.

Detta är en fotvärmare från 1900-talet. Den användes, inte helt oväntat, för att värma fötterna vid stillasittande i kalla miljöer. Fotvärmaren är tillverkad av sälskinn och är fodrad med fårull. Dessutom är ovansidan dekorerad med olika typer av djurpäls. Fotvärmaren ägdes av Ester Emilia Charlotta Kjerrulf, eller "prostinnan Ek" som hon också kallades. Hon var gift med prosten Ernst Georg Ek på Vansö vilket betydde många och långa kyrkobesök för prostinnan Ek. Hon har själv berättat att hon ofta använde den i Strängnäs domkyrka. Skrolla vidare för att se nästa föremål.

En rödmålad metallplatta, fyrkantig med rundade hörn. Gul tråd i toppen.

Vad är detta? Skrolla vidare för att se svaret.

En röd platta, fyrkanting med rundade hörn.

Detta är en kopparamulett som ansågs skydda mot sjukdomar och kallades ibland för pestamulett. Amuletten skulle bäras nära kroppen för att ha effekt. Tanken att koppar skyddar mot sjukdomar är känd åtminstone sedan 1600-talet. Denna amulett har ägts av en järnhandlare som hette J. G. Borg i slutet av 1800-talet. Men hur gammal den är eller vem som haft den tidigare vet vi inte. 

Bra jobbat!

Nu vet du lite mer om några av föremålen i Sörmlands museums magasin. Men det finns många, många fler föremål i samlingarna. Och alla bär på en berättelse...

Föremålsmagasin med kläder och olika prylar.

 

Gå vidare till nästa övning

Lektionen "Bilder av historien" innehåller fem övningar. Du har precis genomfört övning 3.