År 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Detta hände i Strängnäs den 6 juni 1523. Händelsen är bakgrunden till att vi firar Sveriges nationaldag just den 6 juni. Men om detta nu var så viktigt, varför finns det ingen målning som beskriver kungavalet i Strängnäs?
Här kan du ta reda på mer om historiska konstverk och vad de kan berätta om historien.
Uppgift
Ok, du har nu i uppdrag att skapa en målning av Gustav Vasas kungaval i Strängnäs. Hur tror du att det såg ut? När du är färdig med målningen fortsätter du med övningen.
Gustav Vasa är en riktig kändis i svensk historia. Ibland kallas han för "landsfader" alltså lite som om att han skulle vara pappa till landet Sverige. Och visst, som kung genomförde han mycket som bidrog till att skapa det Sverige som finns än idag. Men han var också en rätt jobbigt typ som röjde sina fiender ur vägen på ett ofta hänsynslöst sätt.
Hur som helst har Gustav Vasa varit en populär figur att avbilda genom åren. Det finns massor av målningar av statyer av honom från olika tider. Men vad berättar egentligen gamla konstverk om den riktige Gustav Vasa?
Börja med att ta reda på mer om vad gamla målningar kan berätta genom att titta på filmen från Sörmlands museums magasin:
Fråga
- Vad är viktigast att tänka på när du använder en målning som källa?
Nästa steg är att titta närmare på två exempel av alla de målningar och porträtt som gjorts av Gustav Vasa. Till varje bild får du lite fakta om konstnären och bakgrunden till bilden.
Det finns många porträtt av Gustav Vasa från olika tider. Här ser du ett exempel. Titta på bilden och läs informationen i rutan. Skrolla sedan vidare till nästa bild.
Som du redan lärt dig finns det ingen målning av det tillfälle när Gustav Vasa blev vald till kung i Strängnäs. Däremot finns det flera bilder som beskriver en händelse från samma år, nämligen när Gustav tågar in i huvudstaden Stockholm.
Här ser du en av de mest kända målningarna av intåget i Stockholm. Titta på bilden och läs informationen. Skrolla sedan vidare och försök svara på frågorna.
Fråga
- Jämför Gustav Vasa på de två målningarna. Vilka skillnader kan du se? Vad kan skillnaderna bero på?
- Vilken av målningarna tror du bäst beskriver den riktige Gustav Vasa? Motivera!
Förmodligen beskriver porträttet (Bild 1) den riktige Gustav Vasa bäst.
Porträttet (Bild 1) är gjort hundra år efter att Gustav Vasa levde. Det betyder att konstnären inte hade träffat Gustav Vasa och därför inte visste hur han såg ut eller hur han klädde sig. Allt detta ger porträttet minuspoäng som källa. Men att porträttet är en kopia av en äldre målning är däremot ett plus. Målaren har tittat på en tavla som faktiskt målades under den tid som Gustav Vasa levde. Kanske hade konstnären till och med kungen framför sig när han målade porträttet.
Den stora målningen på Gustav Vasas intåg i Stockholm (Bild 2) gjordes nästan 400 år efter att Gustav Vasa levde vilket är ett stort minus. Konstnären Carl Larsson har därför förstås aldrig träffat Gustav Vasa. Carl Larsson målade sina tavlor under den tid som kallas nationalromantiken. Då fanns särskilda idéer om Sveriges historia och vad som ansågs vara svenskt. Det är också under den här tiden som Gustav Vasa blir riktigt populär och börjar kallas för landsfader. Då blev det förstås viktigt att han skulle se ut på ett sätt som passade in med dessa tankar. Till exempel såg du kanske såg att Gustav har blont hår på tavlan trots att han inte var blond i verkligheten. Konstnären tyckte nog helt enkelt att blont hår passade bäst till en man som ansågs vara pappa till hela Sverige.
Nu vet du lite mer om Gustav Vasa och om målningar som historiska källor. Men hur gick det egentligen till när Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs? Läs mer om kungavalet här nedanför och titta på bilderna.
Det finns egentligen bara en beskrivning från när Gustav Vasa blev vald till kung i Strängnäs. Det är en sorts dagbok som skrevs av en av köpmän från staden Lybeck i Tyskland som var på plats under valet. Så här börjar beskrivningen:
Lördagen i octava Corporis Christi, vilket var den sjätte dagen i juni månad, har riksrådet medfullmäktige för de olika landskapen korat gubenatorn, den stormäktigast herr Gustav, endräktligen till Sveriges konung.
Språket är ju ganska klurigt som du märker. Så vi nöjer oss med en kort sammanfattning av vad som händer sedan:
Valet började med en mässa i domkyrkan klockan 8 på morgonen. Efteråt samlades man för ett så kallat riksmöte ute på kyrkogården medan Gustav satt kvar o väntade inne i kyrkan. Mötet leddes av elva lagmän från olika landskap i Sverige. Under mötet valdes Gustav till kung.
Sedan fick en av mötesdeltagarna i uppdrag att hämta Gustav Vasa och ta honom till Roggeborgen som ligger nära kyrkan. Där hade riksrådet och lagmännen samlats och väntade på den nya kungen. Gustav skulle först protestera och låtsas att han inte alls var intresserad av att bli kung. Sedan skulle han ändra sig och gå med på alltihop.
Nu började själva kröningsceremonin. Gustav Vasa klev in i salen i Roggeborgen. Där böjde han knä med blottat huvud. Han lade sedan två fingrar på en bok med Sveriges lag och svor kungaeden. Sedan satte han sig på en tron som ställts fram åt honom. Nu var det dags för riksråden och lagmännen att hylla kungen. Gustav Vasa var vald till kung!
Fundera på
Ta nu fram din egen målning. Är din målning en bra källa till historien om Gustav Vasas kungaval?
Strängnäs domkyrka
Roggeborgen i Strängnäs
Lektionen "Bilder av historien" innehåller fem övningar. Du har precis genomfört övning 1.