En grupp människor - barn och vuxna - går i ett museums magasin och beundrar föremål.

Visning i Berättande magasin

Vi erbjuder guidade visningar i Berättande magasin. Välkommen!

Sörmlands museums samlingar är placerade i så kallade Berättande magasin, mitt i museihuset, synliga för alla. Visningarna är cirka 60 minuter långa. Gratis att delta, men begränsat antal platser. Biljett bokas digitalt fram till 30 minuter före visningens start. Därefter finns platser som ej är bokade tillgängliga för drop in.  

Observera att ytterkläder och väskor ej får tas med in i magasinen. Låsbara skåp för förvaring finns på nedre botten.

  

20 juni - 18 augusti

Torsdag 
13.00 Magasinsvisning: Sörmländska liv
Fredag
13.00 Magasinsvisning: Statare och herrskapsfolk
Lördag
13.00 Magasinsvisning: Sörmländska liv
Söndag
13.00 Magasinsning: Statare och herrskapsfolk

Med reservation för eventuella ändringar.

Visningarna är cirka 45 minuter. Det är gratis att delta, men begränsat antal platser. Biljett bokas digitalt fram till 30 minuter före visningens start. Därefter finns platser som ej är bokade tillgängliga för drop in.

Kort om visningarna

Antikvariens val

En guidad visning i Berättande magasin där antikvarien visar utvalda delar av samlingarna utifrån sin expertis. 

Statare och herrskapsfolk

Följ med en guide in i Sörmlands museums Berättande magasin. Hör om hur levnadsförhållandena såg ut för statare, torpare, pigor, livtjänare och herrskapsfolk i Sörmland under 1800-tal och tidigt 1900-tal.

Sörmländska liv

Följ med en guide in i Sörmlands museums Berättande magasin. Hör om sörmländska guldsmeder, skärgårdsfolk, konstnärer och arbetarhem. Ta del av olika livsöden, bland annat om adelsdamerna som bröt mot gamla traditioner och två systrar som väljer att gå sin egen väg i livet.

Kropp, kläder, identitet

Kläder är som ett eget språk – genom våra kläder förmedlar vi till vår omvärld vem vi är eller vill vara. Följ med på en historisk resa bland korsetter, uniformer, turnyrer, jeans och omsydda klänningar och lär dig mer om hur vi lärde oss att tolka klädkoder.

När livet börjar

Barn har alltid fötts. Men hur har det gått till genom tiderna? I denna visning får du möta spåren efter tre barnmorskor som arbetade på den sörmländska landsbygden 1873-1945. 

Från allmogemöbler till dina digitala foton

Vad och hur Sörmlands museum samlar in.

Gripes modellteatersamling

Kom Harald Gripes stora modellteaterskatt riktigt nära under denna temavisning inne i museets magasin. Här får du upptäcka en egen värld av miniatyrlandskap och höra historien om fenomenet modellteater, om sagor, samlande och uppfinningsrikedom.

Bakom museets kulisser

Hur blir ett vardagsobjekt ett museiföremål?

Utvalda favoriter

I denna visning får du följa med magasinsföreståndare Linnéa Sverkersson bakom kulisserna. Hon berättar om arbetet med museets samlingar, om varför magasinen ser ut som de gör och hur samlingarna har utvecklats från museets grundande fram till i dag.

Döden, tro och riter

Döden, det ögonblick då livet upphör, har sedan mänsklighetens begynnelse skapat nyfikenhet, ångest, rädsla och mystik i människors medvetande. Följ med på visning in i Sörmlands museums Berättande magasin och upplev allt från forntida gravklot till modern begravningskonfektyr. Hör om hur synen på döden och de riter som följer därav tett sig i olika kulturer och tider.

Bildkonst från fem århundraden

Följ med in i Berättande Magasin och se några av Sörmlands Museums konstverk, tavlor, skulptur och miniatyrmåleri från fem århundraden.

Datum:

Torsdag 18 jul 2024

Plats:

Sörmlands museum

Tid:

13:00
18 jul