Flätad näver

Kurs: Fläta näver

Kurs i näverflätning. Näver är ett fantastiskt material som har använts av människor i alla tider. Det är vattentätt, flexibelt och mycket hållbart. Lär dig grunderna i flätning samtidigt som du skapar ett eget näverföremål och får lära dig om näverns unika egenskaper samt användningsområden.

Under två dagar håller produktdesignern och näverslöjdaren Kerstin Sylwan kurs i näverflätning.

Näver är ett fantastiskt material fullt av möjligheter. Under kursen fokuserar vi på flätning av näver men du kommer också få en inblick i olika tekniker som används för att skapa föremål av näver, som tampning, vikning och sömnad. Du får också veta mer om näver som material, dess historia och traditioner.

När man flätar näver behövs som regel inga särskilda förkunskaper. Är du nybörjare är det lämpligast att göra ett mindre föremål till exempel en liten väska, en skål, en korg eller ett brödfat. Du kan hinna med något mer om tiden räcker till. Om du har du lite mer vana kan du göra en öppen väska med bärrem eller enklare kont.

Ha gärna några idéer med dig inför kursen, men om du är osäker kan du bestämma dig efter att fått prova och känna lite på materialet. Tillsammans bedömer vi vad som är rimligt att hinna med och vad man eventuellt kan göra klart hemma.

Lästips

Näver och Fläta av Emma Dahlqvist

Kursledare

Kursledare är Kerstin Sylwan som är produktdesigner och slöjdare. Hon har skrivit flera böcker om design för hållbar utveckling och vill att fler ska hitta till nävern och slöjden. Tillsammans med Bror Forslund har hon producerat utställningen "Näver – det beresta materialet" med näverföremål från norra Europa, som ställdes ut på Sörmlands museum under hösten 2023.

Att ta med

Egen slöjdkniv eller brytbladskniv om du har annars finns verktyg att låna.
Oömma kläder

Kostnad

Ordinarie: 2 400 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 2 200 SEK
Ungdom 16-25 år: 1 200 SEK

En materialkostnad tillkommer med cirka 100–150 kronor och betalas på plats.

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 19 augusti 2024.

Datum:

Lördag 14 sep - Söndag 15 sep 2024

Plats:

Eskilstuna stadsmuseum, Eskilstuna

Lördag och söndag klockan 9.30-16.30

14 sep