Axelremsväska i flätad näver

Kurs: Fläta näver

Kurs i näverflätning. Näver är ett fantastiskt material som har använts av människor i alla tider. Det är vattentätt, flexibelt och mycket hållbart. Lär dig grunderna i flätning samtidigt som du skapar ett eget näverföremål och får lära dig om näverns unika egenskaper samt användningsområden.

Kursen är fullbokad! Önskar du stå på reservplats maila niklas.eriksson@regionsormland.se

Under två dagar håller produktdesignern och näverslöjdaren Kerstin Sylwan kurs i näverflätning.

Näver är ett fantastiskt material fullt av möjligheter. Under kursen fokuserar vi på flätning av näver men du kommer också få en inblick i olika tekniker som används för att skapa föremål av näver, som tampning, vikning och sömnad. Du får också veta mer om näver som material, dess historia och traditioner.

När man flätar näver behövs som regel inga särskilda förkunskaper. Är du nybörjare är det lämpligast att göra ett mindre föremål tex. en liten väska, en skål, en korg eller ett brödfat. Du kan hinna med något mer om tiden räcker till. Om du har du lite mer vana kan du göra en öppen väska med bärrem eller enklare kont.

Ha gärna några idéer med dig inför kursen, men om du är osäker kan du bestämma dig efter att fått prova och känna lite på materialet. Tillsammans bedömer vi vad som är rimligt att hinna med och vad man eventuellt kan göra klart hemma. Under kursen så kan det finnas möjlighet att Kerstin visar utställningen Näver – det beresta materialet som är utställd 7 oktober 2023 – 21 januari 2024 på Sörmlands museum.

Kursledare

Kursledare är Kerstin Sylwan är produktdesigner och slöjdare. Hon har skrivit flera böcker om design för hållbar utveckling och vill att fler ska hitta till nävern och slöjden. Tillsammans med Bror Forslund har hon producerat en utställning med näverföremål från norra Europa som visas på Sörmlands museum under kursen.

Att ta med

  • Egen slöjdkniv om du har, annars finns verktyg att låna.
  • Oömma kläder.

Kostnad

Ordinarie: 1 900 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 700 SEK
Ungdom, 16-25 år: 950 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 11 december 2023.

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 13 jan - Söndag 14 jan 2024

Plats:

Träverkstan, Sörmlands museum, Nyköping

Lördag och söndag klockan 9.30-16.30

13 jan