Vit text på blågrön båtten. Texten Konstdygnet 12-13 september 2024 Sörmlands museum Mellösaverken & Hälleforsnäs bruk

Konstdygnet 2024: Konstsamhället

12–13 september arrangeras Konstdygnet på Sörmlands museum i Nyköping, Mellösaverken och Hälleforsnäs bruk i Flen.

Titeln till årets konferens har vi lånat från utredningen om kultursamverkansmodellen, Kultursamhället (2023). Den föreslår en mer effektiv kulturpolitik genom förbättrad samverkan mellan olika offentliga aktörer. I takt med att samhällets sektorer förändras står konsten inför nya utmaningar, men också möjligheter. Hur kommer Konstsamhället att se ut? Hur organiserar vi oss?

Under de senaste åren har allt fler konstnärer lämnat de traditionella konstscenerna i städerna och istället sökt sig ut på landsbygderna. Det väcker frågor om hur konstens geografiska spridning kan påverka intresset från kommuner och regioner, särskilt i ljuset av omställningen mot ett hållbart samhälle. Under årets Konstdygn får du en inblick i projekt och verksamheter som arbetar aktivt för att lyfta och "om-tänka" en plats – ett slott, en före detta tumstocksfabrik, en banklokal, en lekplats, ett kolhus och en avfallsdeponi.

Välkommen att besöka produktionsplatser och utställningsrum i det sörmländska landskapet. Det blir föreläsningar, samtal, workshops och mingel med forskare och konstnärer. Torsdagen hålls på Sörmlands museum i Nyköping. Fredagen på Mellösaverken och Hälleforsnäs bruk i Flen.

Boenden i Nyköping

Clarion Hotel Kompaniet (rabattkod KONSTDYGNET ger 15%)
Sunlight Hotel
Scandic Stora Hotellet
Blommenhof Hotell
Good Morning Nyköping
Nyköpings vandrarhem

Resor

Sörmlands museum ligger cirka 20 minuters promenad från Nyköpings tågstation. Från Bussterminalen är det cirka 10 minuters promenad.
På fredagen åker vi med privat buss till Mellösaverken och Hälleforsnäs bruk.
Efter avslutad konferens går det tåg från Hälleforsnäs och Flens station, men möjligheten finns också att åka tillbaka till Nyköping med buss. Se tågtider nedan.

Logistik

På torsdagen finns möjlighet att förvara mindre väskor på Sörmlands museum, men större väskor bör lämnas på hotellet. Under fredagen kan väskor lämnas på bussen i tryggt förvar.

Mat

I anmälningsavgiften ingår lunch, fika och middag på torsdagen. På fredagen ingår fika. Du anger val av mat samt allergier när du anmäler dig. I museets restaurang finns alkoholhaltiga drycker att köpa för den som vill. I Hälleforsnäs finns både restaurang och café för den som vill stanna efter avslutad konferens.

Anmälan

Det är ej möjligt att anmäla sig längre.

Program

TORSDAG 12 SEPTEMBER på Sörmlands museum 

10.00-11.30 Registrering

11.00-12.00 Mingellunch i foajén

12.00 Invigning
Museichef Susanna Janfalk samt Konstdygnets projektgrupp hälsar välkommen.

12.15-13.00 David Falk: Organisering och navigering i en allt mer komplex omvärld
Samhällets sektorer förändras och det skapar nya utmaningar för samarbete, resurser och prioriteringar. När synen på kultur skiftar och bidragen minskar, söker många nya sätt att skapa stabilitet. Förändringarna medför motstridiga krav och förväntningar som utmanar verksamheter. I föreläsningen diskuterar vi risker och möjligheter samt lösningar för att uppnå verksamhetens mål trots de förändrade relationerna mellan sektorerna. David Falk är företagsekonom och forskare på Handelshögskolan i Stockholm. Genom sin forskning försöker han utveckla vår förståelse för konsekvenserna av den ökande hybridiseringen bland organisationer, men även det förändrade gränslandet mellan samhällssektorer och olika fält. David intresserar sig även för begreppet autenticitet, vad det betyder och vilken roll det spelar för organisationer eller människors organisering.

13.00-14.00 Panelsamtal: Konstsamhället – attraktionskraft och lust
I den här panelen sätter vi fokus på konsten och konstnärernas roller och organisering i samhällsutvecklingen. De senaste åren har vi sett ett växande intresse bland konstnärer att söka sig bortom sammanhang och platser vi vanligtvis förknippar med konst, och ut på landsbygderna. Kan det i sin tur öka intresset för konsten hos kommuner, regioner och de offentliga satsningar som görs för omställningen till ett hållbart samhälle? Hur står mätbarhet och måluppfyllelse i relation till den konst som skapas? Hur förhåller sig attraktionskraft och lust till detta? Och hur skapar vi tillsammans konstsamhället?

Sebastian Andersson arbetar som konststrateg på Region Västernorrland. Han är ordförande för föreningen Konstkonsulenterna i Sverige och utbildad konsthistoriker, med särskilt intresse för frågor som rör konsten och konstnärernas möjliga roller och platser i samhället.

Åsa Lockner är konstnär. Från en tydlig position som konsthantverkare har hon de senaste åren rört sig mer in i områden som på olika sätt hanterar samhällsstrukturer. En flytt från storstad till landsbygd för sju år sedan gav henne en helt annan syn på behovet av sammanhang, social mening och samhällsbyggnad. Tillsammans med sin man David Taylor har hon byggt upp verksamheten Mellösaverken. Åsa är även en av initiativtagarna till Konstfrämjandet KRAFT.

Magnus Runesson är samhällbyggnadschef i Katrineholms kommun. Han drev eget arkitektkontor i 15 år fram till 2009 då han började som stadsarkitekt inom kommun, senare bygglovschef, planchef och nu samhällsbyggnadschef. Han har arrangerat konstutställningar och även drivit konstprojekt i kommun. Utbildad på bland annat Arkitektlinjen KTH och fri konst på Konstfack.

ShiftSweden är en del av en tioårig svensk insats för omställningen till ett hållbart samhälle. Programmet är ett av fem innovationsprogram som i år har beviljas medel i framtidssatsningen Impact Innovation. Elias Arnestrand har mångårig erfarenhet från arbete med innovation inom kollektivtrafik och mobilitet, både i Sverige och Kalifornien.

14.00 Kaffepaus

14.30-16.45 Projektpresentationer

Tänka med jorden
Projektet Tänka med jorden (2022–2024) var ett samarbete mellan region (Sörmlands museum och Nynäs slott) och det fria konstlivet (Art Lab Gnesta). Det har under tre år arbetat tvärdisciplinärt med konst, slöjd och kulturhistoria. Utifrån Nynäs slott som plats har konstnärer, ungdomar och publik fått mötas i frågor kring hur vi lever i och värnar om vårt omgivande landskap. Under 2024 samarbetade textilkonstnären Mariana Silva Varela med åk 7 på Gnesta Waldorfskola. Tänka med jorden handlar om ett gemensamt "om-tänkande" kring en plats och dess historia, nyskapande produktion av samtida konst i dialog med kulturarvet samt en omsorg om människor, djur och växtlighet. Projektet fick utmärkelsen "Årets strålkastare" 2023 som delas ut varje år av Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd.

Medverkande:
Mariana Silva Varela, konstnär
Caroline Malmström, konstnärlig ledare, Art Lab Gnesta
Susanna Harjula, intendent Nynäs slott
Sanna Svanberg, bild- och formkonsulent Sörmlands museum

Konst tar plats – oväntade möten med konst!
Katarina Sundkvist Zohari, konstnär och initiativtagare till den ambulerande konstutställningen Konst tar plats, berättar om hur projektet kom till och vuxit fram, med nedslag på de olika platser utställningen varit och de samarbeten som uppstått. Projektet syftar till att ta konsten dit den inte är förväntad och skapa arbetstillfällen för konstnärer verksamma i Uppsala län. Sedan 2018 har utställningen huserat i bland annat en gammal banklokal, en biograf, ett möbelsnickeri, en smedja och ett utomhusbad. Konst tar plats görs i ett samarbete mellan Uppsala konstnärsklubb och Region Uppsala.

15.30 Paus

15.45-16.46 Projektpresentationer

Förorening som fält, diskurs och material för konstnärliga processer
Som del av Smålandstriennalen 2023 genomförde konstnären Timo Menke projektet Naturkulturreservatet Marhult. Syftet var att konstnärligt utmana och omdefiniera de åtskilda begreppen naturarv och kulturarv genom att inventera platsen kring den omdebatterade olagliga avfallsdeponin i Marhult (Uppvidinge). Deponin räknas som ett riskklassat förorenat område som enligt Naturvårdsverket medför stor risk för människa och miljö. Deponin utgör en materiell minnesbank och ekologiskt okänd terräng. Den berättar osorterat om prekära relationer mellan människa och miljö. Timo Menke bjöd in konstnärer, forskare och ytterligare medverkande för att tillsammans arbeta med den förorenade platsen utifrån konstnärliga processer. Timo Menke är verksam som konstnär och bosatt i Stockholm. Hans projekt utvecklas både ateljé- och forskningsbaserat, samt i platsspecifika och transmateriella processer. Menke examinerades från Konstfack 1999 där han även var lektor vid institutionen för konst under 2004–2014. Han är representerad på Moderna Museet Stockholm, Kalmar konstmuseum, Pori Art Museum och distribueras av Filmform.

Den barnkonventionella lekplatsen
Detta projekt utforskar hur barn kan vara medskapare av sina egna lekmiljöer med hjälp av konstnärliga processer. Konstnärer har arbetat samskapande med olika barngrupper som lett till fem nya offentliga lekmiljöer i Örebro och Kumla. Projektet är ett 3-årigt tvärsektoriellt samarbete mellan Konstfrämjandet Bergslagen, parkavdelningarna på Örebro och Kumla kommun och ÖrebroBostäder AB. Jelena Rundqvist är konstnär och projektledare. Som konstnär gör hon fysiskt brukbara skulpturer i sten som aktiveras i mötet med användarna. Hon har gjort offentliga gestaltningar och miljöer i gränslandet mellan konst och lek, ofta i samarbete med barn.

17.00-17.20 Visning av utställningen Solid Ground
Andreas Glads bildvärld kan framstå som både fascinerande och ödesmättad. Avfolkade platser i ett skoningslöst ljus, återgivna med knivskarp precision. Är det världen efter katastrofen vi bevittnar? Strandvillor, vägar och pooler står som monument över människans storslagna men ödesdigra drömmar. Trädkojan är ett motiv som Andreas Glad återvänder till. Kanske är det just i kreativiteten och leken som vår räddning finns? Kojan som en utpost – ett gömsle varifrån vi kan blicka ut och drömma andra sorters drömmar. Andreas Glad är verksam i Malmö. Han är utbildad vid Bergen Academy of Art, Norge. Utställningen ger en fullödig presentation av Andreas Glads konstnärskap. Guidad visning hålls av utställningens projektledare Alexandra Kronqvist. Bokas vid registrering!

18.30 Middag i museets restaurang

FREDAG 13 SEPTEMBER Flen

08.00 Samling utanför museet
Deltagarna delas upp i två bussar.

09.00-10.00 Grupp 1: Guidad visning av Mellösaverken + fika
Mellösaverken tar plats i en fabriksbyggnad från 1909 som förknippats med tumstockar och mätverktyg. Sedan 2016 har tegelhuset fått nytt liv som plats för boende i hyresrätter och lokaler för konstnärlig verksamhet. På Mellösaverken är mötet mellan människor huvudsaken. Balansen mellan att agera lokalt och att bjuda in stort har varit en röd tråd för Åsa Lockner och David Taylor. Konsten är ett redskap och en faktor att samlas kring. Andra faktorer kan vara odling, landsbygdsutveckling, kultur, barn och ungas rättigheter, klimatfrågor och demokrati. På många sätt har Mellösaverken vuxit fram i samklang med en engagerad bygemenskap. För att illustrera dynamiken på Mellösaverken öppnar vi upp olika delar under Konstdygnets besök. Ett bildspel som beskriver glädjen och vedermödorna i att konvertera en fabriksbyggnad till boende och lokaler kan förhoppningsvis inspirera andra att ta steget in i det okända. En promenad genom ateljéerna och en lägenhet ger möjligheter till att beskriva hur allt samverkar. Ta del av deras Artist in Residence-verksamheter, hur de söker samarbeten och hur viktiga deras grannar är.

09.00-10.00 Grupp 2: Guidad visning av Hälleforsnäs + fika
Bruket i Hälleforsnäs grundades 1659 för gjutning av kanoner. Under 1800-talet moderniserades bruket när Lasse Celsing var ägare. Produktionen växte och bruket byggdes ut med bland annat Kolhuset för förvaring av träkol. Idag syns bara rester av det som en gång var ett stort fabriksområde med tusen anställda. Den gamla bruksmiljön har dock behållits med originalglas, tegelväggar och rå betong i kontrast till den design som nu präglar området. Det är bara Kolhuset som har kunnat användas i nästan helt ursprungligt skick – med tillägg av läktare för sin publik. Idag rymmer bruksområdet en spännande blandning av mat, konst, teater, hantverk, småindustri och fritidsaktiviteter. Under visningen besöker vi bland annat Konstgalleriet och konstnärsateljéerna.

Fika från Bruksrestaurangen.

10.05 Buss från Mellösaverken till Hälleforsnäs för Grupp 1

10.15-11.15 Fyra valbara workshops i Hälleforsnäs (båda grupper)

Bruksrestaurangen: Konst för alla? – om att skapa möten mellan skola och konst
Alla barn och unga, oavsett var de bor eller vilken skola de går i, har rätt till meningsfulla, utforskande möten med konst. Vi ser hur skolelevers tillgång till konstens olika språk är beroende av enskilda lärares engagemang, och att bild- och formkonsten ofta är särskilt eftersatt i relation till andra konstformer. Vi vet att de regionala skillnaderna i barn och ungas tillgång till kultur i skolan är stora. Samtidigt ställer samtidens digitala medier hela tiden högre krav på ungas förmåga att förstå och tolka bilder. Konsten är ett rum där elever kan utforska svåra frågor i en osäker samtid, föreställa sig en annan framtid och få nya perspektiv genom att fantisera, skapa, drömma och tänka fritt.
I den här workshopen bjuder vi in till ett samtal om hur vi tillsammans, genom olika institutioner och instanser, kan skapa resilienta strukturer framåt. Men framförallt vill vi lyfta konsten som en kraft för förändring – genom omsorg, motstånd och handling.

Medverkande:
Lykke Pörtfors, handläggare, Kulturrådet
Josefina Björk, konstnär och verksamhetsutvecklare, Konstdepartementet
Sanna Svanberg, bild- och formkonsulent, Sörmlands museum och representant för KAKA – Konstpedagogiska akademin
Moderator: Linde Sjöstedt, projektchef, Konstdepartementet
Fler paneldeltagare tillkommer

Bruksrestaurangen: Lär dig klimatberäkna offentlig konst
Uppsala kommun har tagit fram ett klimatverktyg för offentlig konst. Med verktyget kan du beräkna koldioxidutsläpp från produktion, anläggning och drift av offentlig konst. I resultatet kan du bland annat se hur många träd som behöver planteras för att klimatkompensera. Workshopen inleds med en kort presentation, därefter testar vi verktyget i mindre grupper. Ta med dator. Workshopen leds av Ella Tuononen och Katarina de Verdier från Offentlig konst, Uppsala kommun.

Bruksrestaurangen: Urval av konst i grupputställningar
Intresset för jurybedömda utställningar ökar, men hur ska man som arrangör tänka och hur väljer man en bra jury? I den här workshopen kommer vi att gemensamt diskutera hur man arbetar med en utställning där urvalet görs av en jury. Vi kommer också att få lyssna på Sveriges Konstföreningar Sörmland berätta om arbetet med Sörmlandssalongen, som i år arrangeras för 60:e gången.

Kolhuset: Wild Clay – att arbeta hållbart och cirkulärt med ett lokalt material
Ett samtal om och med lera med utgångspunkt från projektet Wild Clay som genomfördes av Konstfrämjandet Kraft sommaren 2024 i ETC Solpark i Katrineholm. Starten för för projektet var den lera vi fann i solparken och grävde upp på plats. I Wild Clay undersökte vi den råa lerans konstnärliga potential med ett anarkistiskt sätt att se på den konstnärliga processen. Ett viktigt mål med projektet var att visa fram exempel och ge (alla) människor inspiration och möjlighet att själva arbeta konstnärligt och kreativt på ett hållbart sätt med lokala material. Vi visar också att det kan ske kollektivt utan andra syften än den mening arbetet och dialogen i sig skapar. Vi ser det som ett sätt att ge människor mer egenmakt. På plats i Kolhuset kommer du få stifta bekantskap med leran i dess olika former. Calle Holck och Mårten Medbo, båda konstnärer och medlemmar i Konstfrämjandet Kraft, leder workshopen.

11.30 Buss från Hälleforsnäs till Mellösaverken (Grupp 2)

11.45-12.45 Grupp 1: Guidad visning av Hälleforsnäs (samma som ovan)

11.45-12.45 Grupp 2: Guidad visning av Mellösaverken (samma som ovan)

12.45 Bussarna går till Flens station samt tillbaka till Nyköping. För er som vill stanna kvar och luncha på Hälleforsnäs bruk (till självkostnadspris) går det tåg därifrån.

Förslag på tågtider:

13.06 Tåg från Flens station till Sthlm

13:29 Tåg från Hälleforsnäs till Sthlm, Örebro, Uppsala

13:29 Tåg från Hälleforsnäs till Katrineholm, Västerås

Om Konstdygnet

Konstdygnet är en årlig konferens som arrangeras av Region Sörmland/Sörmlands museum, Region Västmanland, Region Uppsala, Region Örebro län, Folkrörelsernas Konstfrämjande, Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och i år även Mellösaverken och Flens kommun.

Konferensen turnerar mellan våra regioner och samlar sig under aktuell tematik inom konsten.

Konferensen är öppen för en bred publik, men riktar sig särskilt mot professionellt verksamma inom konstområdet.