20 nov 2021 - 20 nov 2022 | Tidigare utställning

What is love?

What is love? är en utställning om den romantiska kärleken. I fokus står berättelser, upplevelser och minnen – uttryckta genom föremål, bilder, dikter, konstverk och kärleksbrev.

Berättelserna handlar om förälskelse, saknad, längtan och svartsjuka. Om uppfyllelse och lycka, men också om förfall och förlust.

Hur har människor – under olika tider och olika omständigheter – visat sin kärlek för varandra? Hur uppvaktade människor varandra på 1800-talet? Vad gör dagens oändliga valmöjligheter med oss? Och vad finns kvar efter att ett förhållande har tagit slut?

Utställningskonceptet baseras löst på filosofen Roland Barthes figurer i boken Kärlekens samtal. Berättelserna i utställningen handlar om förälskelse, längtan, svartsjuka och förlust.

I utställningen får besökarna ta del av både arkivmaterial och nutida berättelser, av kulturhistoriska föremål, samtida konst och interaktiva installationer. Den unika scenografin är skapad av Hanna Reidmar.

Materialet kommer från Sörmlands museums samlingar, men också från andra museer och privatpersoner som vill dela med sig av sina erfarenheter och minnen.

I utställningens hjärta samlas minnesbilder och föremål från avslutade relationer. Konstnären Victoria Verseau har skapat videoverket A Ghost's Gaze som skildrar förlust och brustna illusioner. Besökarna får också ta del av inlånade konstverk av Edvard Munch, Marie-Louise Ekman, Kristina Abelli Elander och Hans Alenius.

Buntar med äldre brev