norrsken i skärgård
16 dec 2022 - 14 maj 2023 | Tidigare utställning Utställningstorget, Sörmlands museum

Under samma himmel – sörmländska norrsken

En fotoutställning av fotografen och norrskensjägaren Sermon Shaba.

norrsken i skärgård

Sermon Shabas fascination för rymden och natthimlen började redan då han som litet barn sov på taket till familjens hus i Bagdad. Under varma sommarnätter låg han vaken och betraktade stjärnhimlen. Hans pappa visade bilder av norrsken från Norge och Sermon drömde om att få se fenomenet i verkligheten. Som åttaåring fick han sin första kamera i julklapp av pappan och började fotografera.

Efter flykten till Sverige upptäckte Sermon att man inte behövde åka till nordligaste Norden för att uppleva norrsken – det gick att se hemma i Eskilstuna.

porträtt på man i skägg

Sermon Shaba

Sermon Shaba har ständigt kameran beredd och ger sig ofta ut för att "jaga norrsken" om nätterna – det har blivit lite av en passion och besatthet. Han var en av de första sörmländska fotografer som fotade norrsken i Eskilstuna, i mars 2015.

Genom att lära sig tolka information om solvindar och andra data – allt förstås lättillgängligt i särskilda appar idag – kan man förutse när chanserna för norrsken är som störst. Norrsken kan inträffa året runt, men ses förstås bäst när natthimlen är riktigt mörk, det vill säga under vinterhalvåret.

Sermon Shaba bor i Eskilstuna och har rötterna i Irak, där han utbildat sig inom foto och TV. Idag arbetar han som integrationssamordnare i Strängnäs, men är en hängiven fotograf och inte minst "norrskensjägare" på fritiden. Han håller även kurser i nattfotografering och tidigare haft flera fotoutställningar samt fått sina bilder visade på många olika medier i Sverige och internationellt.

Utställningen pågick från 16 december 2022 till och med 14 maj 2023.