Vy över hav
10 aug 2021 - 21 sep 2021 | Tidigare utställning

Östersjön - från sött till salt

Utomhusutställningen Östersjön – från sött till salt av prisbelönade fotografen och biologen Johan Hammar att visas i museiparken till och med tisdagen den 21 september. Utställningen är ett samarbete mellan Nynäs slott, Länsstyrelsen i Södermanland och Sörmlands museum.

Vy över hav

"Förhoppningen är att väcka tankar, sprida kunskap och nyfikenhet om Östersjön, vårt fantastiska innanhav. Östersjön har enorma utmaningar med övergödning, utfiskning och miljögifter men det finns faktiskt vissa tecken på återhämtning. Och det beror på åtgärder som vi har gjort på land. Vi får inte glömma bort att vi faktiskt kan förändra till det bättre även om det ibland tar lång tid" / Johan Hammar.

Utställningens bilder är 2,5 meter breda och visar vattenmiljöer från norr till söder, från sött till salt. Vi följer vattnets resa från snösmältningen på fjället till Östersjöns mynning i Öresund. Flygbilder varvas med undervattensbilder och närgångna porträtt på några av arterna som lever i Östersjön. Östersjön är ett helt unikt hav och några av arterna som lever här finns inte någon annan stans.

Om Johan Hammar

Johan Hammar är biologen som blev fotograf och filmare. Efter 15 år som specialist på vatten arbetar han sedan 2013 som fotograf och filmare på heltid. Hans bilder och filmer publiceras och visas både i Sverige och utomlands. Johan är en mycket uppskattad föredragshållare och inspiratör som trollbinder publiken med sitt kunnande och engagemang. Johan blev utsedd till Årets Naturfotograf av Naturvårdsverket 2018 för sitt arbete med vatten.