fyra trästolar mot beige bakgrund
Närbild på stolsunderrede

Hur identifierar jag en NK-möbel?

Har du en möbel hemma du tror kan vara från NK:s verkstäder? Eller har du en berättelse om din släkting som jobbade på verkstäderna? Här hittar du mer information om hur du går vidare.

Jag har en möbel hemma som jag tror är från NK. Var kan jag hitta mer information?

NK:s möbler är märkta, så börja med att kontrollera om din möbel har en NK-märkning.
När arkitekten var klar med sin möbelritning lämnades den in på kontoret. Den arkiverades och fick ett nummer enligt en löpande nummerserie som startade när NK grundades 1902. Varje möbels ritningsnummer antecknades i ett register, en så kallad liggare, som i dag finns bevarad på Nordiska museet och som är sökbar via deras hemsida. I ritningsliggaren kan man få uppgift om när möbeln formgavs, i vilket material, modellens namn och i vissa fall vem som var den ursprungliga beställaren. Ritningsnumret finns oftast på en metallbricka på undersidan av möbeln. NK-möbler med andra typer av serienummer, exempelvis Triva-möbler, är däremot inte sökbara i detta register.

Metallbrickor med text

NK:s brickor kan se lite olika ut, men ritningsnumret står oftast direkt efter ett R på brickan.

Numret till höger, C-numret, står för "commissionär" och är ett kundnummer för en specifik beställare. De flesta möbler var lagervaror och har i stället ett tillverkningsdatum efter c:et.

Sök mer information i NK-liggaren på Nordiska museet.

Jag har en släktning som jobbade på NK, kan jag få mer information om personen?

Det finns inte speciellt mycket information om personerna som arbetade på verkstäderna bevarat. Centrum för Näringslivshistoria har AB Nordiska Kompaniets företagsarkiv, där finns vissa uppgifter om anställda.

Jag har en NK-möbel/fotografier, är museet intresserade av dem? Min släkting finns på bild i utställningen, vill ni veta mer om hen?

Att samla in olika människors berättelser och objekt är en löpande verksamhet på Sörmlands museum. Dock tar vi inte emot material utan att det finns en överenskommelse. Har du något du tror kan vara av intresse för museet kontakta antikvarie Mikael Billborn. 

Arkiv med NK-samlingar

Nordiska museets arkiv, Stockholm – ritningsmaterial, fotografiska samlingar.
Centrum för Näringslivshistoria, Stockholm – AB Nordiska Kompaniet företagsarkiv, fotografiska samlingar.
Kungliga biblioteket, Stockholm – möbelkataloger, trycksaker.