garn på ring nål med garn i ögat
27 nov 2021 - 9 jan 2022 | Tidigare utställning

Djur & odjur

Går det att skapa slöjdgemenskap utan att träffas fysiskt?
Ja, det gör det.
Under Coronapandemin våren och sommaren 2020 antog över 600 personer utmaningen att skapa på temat djur och odjur.

garn på ring nål med garn i ögat

De fick en tygbit hemskickad, broderade och skickade in sina bidrag. Textilkonstnären Erik Torstensson monterade sedan ihop broderierna till ett stort konstverk, som nu ställs ut på Sörmlands museum.

Konstverket består av nio stora vepor och 24 solitärer. Varje vepa innehåller ungefär 65 broderier, som är placerade utifrån olika teman, exempelvis havsdjur, fåglar och seriefigurer. Solitärerna är småbroderier, som inte är monterade ihop med andra.

Konstnären Torstensson har haft stort fokus på tillgänglighet när han arbetat med utställningen. Han vill att utställningen ska hänga lågt, så att även barn och rullstolsburna kan se bilder i ögonhöjd. Han har låtit varje vepa få en svart ram, så att det ska vara enklare för besökare att hitta broderierna i rummet.

Både barn som broderat för första gången och yrkesverksamma brodöser har deltagit i utmaningen. På en vepa finns de över 600 brodösernas namn och hemort tryckta. Namnen skvallrar om att de allra flesta är kvinnor födda före 1970 och att endast åtta män har tagit upp nålen och deltagit. Brodöserna kommer från hela Sverige och några är boende är i andra europeiska länder. Ett tjugotal deltagare är bosatta i Södermanland.

Djur & odjur kom till som ett samarbete mellan Västra Götalands hemslöjdskonsulenter och flera av Sveriges hemslöjdsföreningar. Utställningen har varit på turné sedan år 2020. När utställningen lämnar Sörmlands museum ska den vidare till Hemslöjdens hus i Jönköping.

Mer om utställningen

På Västra Götalandregionens hemsida finns mer information om utställningen

Facebook finns gruppen "Djur odjur – broderiutmaning i karantänslöjd" som har över 1100 medlemmar.

Youtube finns en film i vilken Sara Degerfält, initiativtagare och projektledare, visar utställningen i samband med vernissagen på Vänermuseet i Lidköping. 

Utmaning: Brodera på temat "Kaninraset"

I samband med att utställningen Djur & odjur gästade Sörmlands museum bjöd vi in till en broderiutmaning med ett fint pris till en deltagare. Sista inlämningsdag var den 28 februari 2022.