Utställningen Bryggda berättelser handlar om ölets historia, människors ölkonsumtion under olika tider, hemmabryggning och ölindustri. Och om varför 1970-talet var mellanölets och hånglets årtionde.
I utställningen visas föremål. Du får bland annat chansen att på nära håll betrakta den unika kronkåsan från 1500-talet, Joseph Wilhelm Wallanders målning Humleskörd i Askarboda samt en mängd fotografier från sörmländska bryggerier och öldrickande människor genom tiderna.
I utställningen visas också en nyproducerad film, i vilken sörmländska bryggare berättar.
Hemmabryggning, industrialisering och hantverksbryggeri
När klosterväsendet växte fram i Norden på 1000-talet tog tillverkningen av öl fart på allvar. Det bryggdes öl både på stormannasäten och i stugor och i städerna utvecklades det redan under medeltiden ett yrkesbryggande.
Under mitten av 1800-talet introducerades lagerölet i Sverige. Det var ett öl som var lättare att brygga och lagra i större mängder. Det gjorde att en bryggerinäring på allvar kunde växa fram. Vid slutet av 1800-talet fanns bryggerier i nästan varje småstad, så även i Sörmland.
Men redan under 1900-talets början avstannade bryggerinäringens expansion och antalet bryggerier minskade drastiskt. Under senare delen av 1900-talet fanns bara ett fåtal bryggerier kvar i Sverige.
Under 2000-talet har det åter igen grundats en mängd nya hantverksbryggerier runt om i Sverige. I utställningen fördjupar vi oss i sörmländska bryggerier, både historiska och nutida.
Egen visning för grupp
Utställningen kan besökas på egen hand under museets öppettider.
Är ni en grupp som vill boka en egen visning i utställningen? Vänligen läs mer här.