svartvit bild på två döda sälar
18 jun 2022 - 4 sep 2022 | Tidigare utställning Fotoutställning på fem platser i Sörmland

Bilder som berättar

Vad blir det för mat?
Gröt, sill eller strömming, ärtor och fläsk. Så såg vardagsmaten ut för många förr i tiden. De flesta odlade sin egen mat, jagade och fiskade. Skafferiet runt knuten var livsviktig, men också en begränsning.

svartvit bild på två döda sälar

Vädrets nycker och jordens bördighet påverkade vad som hamnade på tallriken. Det gällde att samla i ladorna och salta, torka och syra råvaror för att överleva vintern.

De senaste 100 åren har mycket förändrats. Vi har gått från självhushåll till snabbköp och hemkörning, från jordkällare och förråd till kyl och frys, från eldstad till induktionsspis. Idag saltar, syrar och torkar vi för smakens skull, och mathantverk har blivit en trend. Inspirationen hämtas fortfarande från äldre mattraditioner.

På fem platser i Sörmland

Under sommaren visas några exempel ur de fantastiska samlingar med fotografier som förvaras i våra offentliga arkiv. Utställningarna finns i Flen utmed Järnvägsbron, Nyköping i parken utanför Sörmlands museum, Oxelösund vid Jogersö, Trosa vid Östra hamnplan och Vingåker i Tennisparken.

Sök i arkiven

Vi hoppas att dessa fotografier ger dig lust att söka vidare i våra samlingar.

Sörmlands museum i samarbete med Flens hembygdsförening, Flens kommun, Nyköpings kommuns bildarkiv, Oxelösunds kommun, Oxelösundsarkivet och Oxelösunds hembygdsförening, Trosa hembygdsförening, Trosa kommun, Vagnhärads hembygdsförening, Högsjö kulturmiljöförening, Vingåkers kommun.