Blond Barbie i hatt, scarf och solglasögon
9 sep 2023 - 14 jan 2024 | Tidigare utställning Utställningstorget, Sörmlands museum

Dockan med stort B

I utställningen visas Barbiedockor från 1960- och 70-tal. Dockorna tillhör en hängiven sörmländsk Barbiesamlare. 

Blond Barbie i hatt, scarf och solglasögon

Den första Barbiedockan lanserades på en leksaksmässa i New York 1959. I Sverige släpptes det första partiet på 300 Barbiedockor på varuhuset NK i Stockholm lagom till julhandeln 1963.

Idag är de allra tidigaste dockorna inte bara leksaker, utan även populära samlarobjekt. Britt-Inger är en av dessa hängivna Barbiesamlare och bosatt i Sörmland.

1994 besökte hon Leksaksmuseet i Stockholm som visade en utställning i samband med Barbies 35-årsjubileum. Britt-Ingers egna dockor från barndomen fanns inte kvar. Men utställningen blev en riktig nostalgikick och startskottet för hennes eget samlande.

I dag utgör Britt-Ingers samling en av Sveriges största. Den består av hundratals dockor med accessoarer och andra tillbehör. Samlingen består huvudsakligen av Barbies från åren 1960–1974. Med tiden har dock några enstaka nyare dockor smugit sig in, liksom några dockor som föreställer kända personer.

Utställningen producerades av Sörmlands museum i samarbete med Britt-Inger. Den visades på Utställningstorget – en plats i museihuset där konstnärer, slöjdare, föreningar, skolklasser, fotografer och andra kan ansöka om att få göra enklare utställningar.

Utställningen pågick från 9 september 2023 till och med 14 januari 2024.