Svampkorg, bärkorg, papperskorg, varukorg. Korgen som bärhjälp, transport och förvaring har en lång tradition i Sverige och korgmöbler trendar i våra inredningsbutiker. Även i webbutikerna har korgen i digital form en given plats.
Däremot finns det inte många korgmakare kvar i Sverige och kunskapen om hur man bider och flätar korgar försvinner bort.
Utställningen Älskade korg! vill väcka nyfikenhet kring hantverket, visa mångfalden av korgar i Sverige och berätta om vår rika korgtradition runtom i landet.
Kan vi hålla det klassiska korghantverket vid liv? Vilken roll kan korgen ha i arbetet mot klimatförändringarna? Och kan den fylla en ny funktion i vårt moderna samhälle?
I denna utställning lyfts korgen utifrån perspektiv som hållbarhet, eget skapande och historia. Utställningen visar en stor mängd korgar, material och korgtekniker från olika delar av Sverige, tillsammans med korgföremål ur Sörmlands museums samlingar.
Slöjdare i utställningen
- Göran Andersson, Storvik
- Ingrid Andreasson, Ödenäs
- Curt Bengtsson, Bollebygd
- Majken Bertilsson, Lund
- Cecilia Blomkvist, Mariestad
- Gerd Boethius, Åkers styckebruk
- Fredrik Eriksson, Falun
- Jonas Hasselrot, Södertälje
- Steen Hedegaard Madsen, Danmark
- Jan Johansson, Jämshög
- Bengt Jonsson, Falun
- Peter Jydemand, Linköping
- Kerstin Jönsson, Kävlinge
- Fia Kaddik, Jokkmokk
- Sten Kans, Våmhus
- Erna-Lill Lindén, Nyköping
- Björn Majors, Tällberg
- Mona Malmqvist Sjöstedt, Filipshyttan
- Anders Moberg, Katrineholm
- Finn Pranter, Falun
- Annette Schmidt, Leksand
- Mikael Svensson, Ronneby
- Rune Svensson, Visby
- Inga-Lena Åkesson, Bollnäs
Älskade korg! är en vandringsutställning som produceras av Sörmlands museum i samarbete med Östergötlands läns hemslöjdsförening och Skånes Hemslöjdsförbund.