Tillbaka
Video

Kuriosakabinett från Strängnäs

Kuriosakabinettet eller wunderkammer var under renässansen i Europa en privatägd samling med underliga föremål. Kuriosakabinettet hade sin storhetstid under 1600- och 1700-talet. Då lät förmögna familjer runt om i Europa inreda speciella rum där man förvarade den här samlingen med udda ting.

Det här samlandet var dels ett sätt att visa sig märkvärdig och världsvan men det var även ett sätt att tjäna pengar, man kunde ta betalt av andra för att visa upp underligheterna. Eller så var det ett sätt att knyta nya kontakter, affärskontakter.

I idealfallet så innehöll ett kuriosakabinett tre typer av föremål. Det första var naturalia – föremål från naturen. Det här kunde innehålla uppstoppade djur, snäckor eller olika former av fossil, även här så var det udda mest populärt. Ett exotiskt djur från ett land långt långt borta, en tvåhövdad kyckling eller en siamesisk tvilling. Den andra kategorin var artificialia – föremål skapat av människor. Här kunde man samla på föremål från en lokal konstnär till exempel. Det tredje området och på ett sätt ett av de viktigaste var scientifica – de vetenskapliga föremålen. Det här innehöll mekaniska föremål och vetenskapliga föremål såsom astrolabium och jordglober men även religiösa föremål. Specifikt då de kristna, då det kristna religiösa ansågs vara vetenskap.

Kuriosakabinettsamlingen kommer från Strängnäs högre allmänna läroverk. Läroverket heter idag Tomasskolan. Skolan invigdes 1626 på begäran av Gustav II Adolf och var Sveriges andra gymnasium. Kuriosasamlingen är i huvudsak skänkt av tidigare elever. Det här var ett sätt att dels visa att man brydde sig om skolan men även att göra sig själv viktig och att göra sig själv odödlig. Att ett föremål hamnar i skolans samlingar, kopplat till ditt namn – gjorde att framtida generationer med elever som fick lära sig om det underliga och märkvärdiga i världen även fick höra ditt namn när de gjorde det.

Många kuriosasamlingar blev till slut institutionaliserade och fick ligga till grund för många av de museer som finns idag. Ett bra exempel på detta är the British Museum i London. Det museet grundades på en kuriosakabinettsamling från Sir Hans Sloanes, han skänkte 71 000 föremål. Om man går till det museet idag så är det svårt att ana att det just är ett kuriosakabinett som startade allt.

Det är det som gör den här samlingen lite speciell, här hos oss så är kuriosasamlingen fortfarande ett kuriosakabinett.