Tillbaka
Ljud

Åbladsstugan, Östra Långgatan 12

Huset är enligt traditionen byggt alldeles efter ryssbranden 1719. Stommen är uppförd av liggande timmer. Fasaden är klädd med locklistpanel. Titta på panelen under takfoten. Där har panelen varit skyddad och man kan se locklistens ursprungliga fasning. Äldre locklister är ofta profilerade eller fasade på kanten. Med tiden har vatten och vind ofta "gnagt" bort ytan på virket och därmed suddat ut profilen.

De stående timren på sidorna av fönstren kallas följare. Följare används för att styva upp väggar med långa spännvidder eller räta upp väggar som av någon anledning rörts sig ur sitt läge. En motsvarande följare finns på insidan av väggen och de är ihopdragna med gängstång och muttrar. Hålet för gängstången är avlångt i höjdled för att väggtimret ska kunna sjunka utan att hänga upp sig. Den fyrkantiga muttern är handsmidd.

Fönstren består av enkelbågar med separata innanfönster. Hörnbeslagen är av 1700-tals typ. Med anledning av formen brukar de kallas papegojnäbbslag eller tomte beslag. Beslagen målas alltid i samma färg som bågen.

Takets flacka lutning kan indikera att taket ursprungligen varit täckt med torv. Torvtaken var tunga och krävde stabila tak konstruktioner. Taken vilade därför på längsgående runda stockar, åsar. Åsarna sticker oftast ut på gavlarna. Detta tak har dock takfotsbrädor vid gavlarna som döljer åsarna ändar. Man kan ändå med stor sannolikhet anta att taket vilar på åsarna eftersom skorstenen sitter långt ner på takfallet för att murstocken inte ska krocka med åsarna.

Skorstenen är putsad/slammad och vitkalkad som gamla skorstenar var. Slamningen fungerade som ett offerskikt på teglet som inte alltid var så frostbeständigt.