Slöjdresidens – vass och blodröda segel

Nu öppnar ansökningsperioden för professionella slöjdare som under fem dagar vill utforska våtmarkens slöjdmaterial. Det är slöjdkonsulenterna på Örebro läns museum och Sörmlands museum som står som arrangörer för slöjdresidenset ”Vass och blodröda segel”.

Det här är ett residens för dig som är intresserad av våtmarkernas slöjdmaterial ur ett kulturhistoriskt perspektiv och som arbetar professionellt med slöjd och hantverk. Här erbjuds du att utforska materialen som växer i gränslandet mellan torra land och sjö.

Residenset vänder sig i första hand till dig som bor i Örebro eller Sörmlands län. Arrangör är Örebro läns museum i samarbete med Sörmlands museum. Residenset finansieras med stöd av Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Tid för residenset

9-13 september 2025

Ansökningsperiod

3 februari – 3 mars 2025

Anmäl dig här

Plats

Residenset kommer att vara på Vinön, Hjälmarens största ö, dit man tar sig med färja från Hampetorp. Hjälmarens vattenstånd sänktes i omgångar mellan åren 1878–1888 och då skapades nya strandlinjer och nya sanka marker. Vinön är en flack ö med jordbruksmark på de inre delarna och på stränderna finns strandskog och många olika växter som kan vara slöjdmaterial. Bebyggelsen samlas i huvudsak runt den väg som går i nordsydlig riktning uppe på den ås som är öns högsta punkt. Vi kommer att bo och arbeta alldeles vid vattnet på öns södra sida.

Vad är ett residens?

Ett residens är en möjlighet att, under en begränsad tid, själv utforska och utveckla din kompetens inom material, slöjd- och hantverkstekniker. Platsen för ett residens är betydelsefull. Den ger både möjligheter och begränsningar som kan påverka och utveckla slöjden, slöjdandet och residensdeltagarens personliga förmågor. Under vårt residens ges möjlighet till avskildhet, arbetsro, individuell och gemensam reflektion med övriga residensdeltagare. Vi strävar efter att skapa ett residens där den enskilde residensdeltagaren kan interagera med såväl platsen som med gruppen. Residensdeltagarna ger varandra möjlighet till ett kreativt kunskapsutbyte, nya samarbeten och ett vidgat synsätt på våtmarkens slöjdmaterial. Residensdeltagandet innebär att du arbetar och bor på platsen under hela residensperioden.

Förväntningar

Dag 1: Ankomst till Vinön med färja ca kl.15, inkvartering och gemensam middag tillsammans med Vinöns Kultur och hembygdsförening.
Dag 2-4: Eget slöjdande + gemensamma aktiviteter föreläsning
Dag 5: Redovisning och avslut ca kl.16.00
Du använder residensperioden till egen utveckling samt utforskar tillsammans med övriga residensdeltagare slöjdmaterial från våtmarker. Residenset ger dig tid för eget arbete samt olika perspektiv på våtmarken, kulturhistoriska perspektiv och slöjdens möjligheter genom inbjudna föreläsare. Du tar också del av de aktiviteter och middagar som erbjuds, samt deltar i en kort redovisning för en intresserad allmänhet sista dagen på residenset.

Under dagarna skriver deltagarna en kort reflekterande text om de erfarenheter och tankar residenset har gett. Texten eller delar av den presenteras med bilder på museets digitala kanaler.

Tre veckor efter residenset bjuds residensdeltagarna in till en återträff för att vidareutveckla tankar och idéer kring företagandet som har uppstått utifrån våtmarkens slöjdmaterial.

Ersättning

Du som erbjuds plats på residenset får en ersättning om 15 000 kronor inklusive moms. Dessutom får du kost, logi samt bidrag till resa inom landet. Ersättningen faktureras i efterhand av dig genom faktura eller via en faktureringstjänst.

Antal deltagare

6 personer, i första hand från Örebro eller Sörmlands län.

Besked om antagning

Besked om antagning eller avslag sker via e-post under vecka 14. Avslag motiveras inte. Urval görs av hemslöjdskonsulenterna i de medverkande länen. Du som blir antagen behöver tacka ja/nej till platsen senast 16 april och därefter skriver du ett avtal med oss.

Boende

Boendet har vandrarhemsstandard och du kan få dela rum med annan deltagare.

Slöjden

Din slöjd kan vara traditionell och/eller samtida. Under residenset slöjdar du resurssnålt, med material som kommer från våtmarker som ingår i ett kretslopp. Under det här residenset inspireras vi av Vinöns stränder och natur.

Du tar med eget slöjdmaterial. I dialog med dig kan vi eventuellt hjälpa till med visst material. Du använder dina egna manuella handverktyg.

Våtmarken

Inte torra land, inte sjö, men fuktigt och blött. Det är våtmark. Det kan vara en flack strandlinje där det växer träd, vass, säv, starr och blommor. Det kan också vara en myr eller mosse som öppnar upp i skogen. Översilningsängar var vanliga förr, det var områden som varje år svämmades över av smältvatten från snön. Här skapades en speciell flora som anpassade sig till de varierande förhållandena. Gemensamt för olika typer av våtmarker är att den växande floran har kort omloppstid. Om ett träd fälls, eller vass skördas så återväxer det relativt snabbt. Ett undantag är riktigt magra och "fattiga" myrar där förhållandena är omvända.

Våtmarker är inte utforskade ur slöjdsynpunkt i någon större omfattning. Det här residenset är en möjlighet att bryta ny mark inom slöjdens kunskapsområde.

Hållbarheten

Vi tror att slöjdens kvalitéer kan bidra till förståelsen för hushållning av resurser och till en hållbar utveckling. Under det här residenset får du möjlighet att pröva argument, testa hur du kommunicerar slöjd i en hållbarhetskontext och odla ditt nätverk som kan stödja dig i dina kunskaper om ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

Förhållningssätt och tillgänglighet

Residenset bygger på ett gemensamt synsätt om alla människors lika värde.
Tillgänglighet - Residenset innebär att du som residensdeltagare kommer att röra dig i skog och natur.