Färgade garner på tork

Kurs: Växtfärga till små projekt

Växtfärga är roligt och att sy något av sitt växtfärgade tyg är ännu roligare! På den här kursen färgar vi med beprövade växtfärger och metoder på mindre bitar tyg som räcker till trevliga projekt, till exempel en väska, vantar eller mössa.

Ta ditt textila skapande till nya nivåer genom att färga material själv. Det här är en kurs för dig som vill lära dig mer om färgning med växter och pigment från naturen på garn och tyg av ull. Som kursdeltagare får du lära dig växtfärgningens grunder och hur växtfärgningen förändrats genom tiderna. Vi fokuserar på de pigment som använts de senaste
1 500 åren i Sverige och färgar grönt, gult, blått, rött och rosa.

Vi jobbar med inhemska och importerade växter. Kursen lär dig förstå vilka moment som är viktiga i växtfärgning och vilka som gör att färgerna kan förändras med små medel. Innehåller historik, miljöfakta, ull- och silkesfärgning samt vård. Vi kommer även att titta på äldre textila föremål för att diskutera vilka färger som använts, hur dessa påverkats av ålder och hur de färgats.

Kursledare

Kursledare är Maria Neijman från Historical Textiles. Maria har över 25 års erfarenhet av växtfärgning, tillsammans med kollegan Amica Sundström driver hon textilföretaget Historical Textiles som fokuserar på rekonstruktioner av just historiska textilier.

Kostnad

Ordinarie: 2 000 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland. 1 700 SEK
Ungdom,16-25 år: 1 000 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 24 maj 2024.

Datum:

Lördag 15 jun - Söndag 16 jun 2024

Plats:

Textilverkstaden, Sörmlands museum

Lördag och söndag 9.30-16.30

15 jun