Timmerhus med lagningar

Kurs: Timmerlagning

På kursen går vi igenom vanliga skador och hur du går till väga för att laga ett timmerhus. Vi provar att sätta ihop en del av en timmerstomme som vi också genomför mindre lagningar på. Vi bilar fram en timmerstock och diskuterar metoder vid lyft av byggnader och utbyten av rötskadade syllstockar. Vi lär oss hur man sköter om sina verktyg, och går igenom olika antikvariska principer som hjälper oss att göra medvetna val vid våra egna renoveringar.

Skador på timrade hus är vanliga, men sällan så allvarliga som de kan se ut. Dessutom är de med rätt kunskaper fullt möjliga att laga. Kursen har ett teoretiskt pass, men i huvudsak gör vi praktiska arbetsmoment. Vi går igenom olika skador på timmerhus och förklarar varför de uppstår, och hur man kan undvika eller åtgärda dem. Vi provar att sätta ihop en del av en timmerstomme som vi också genomför mindre lagningar på. Vi kommer även att bila fram en mindre, ny timmerstock. Metoder vid lyft av byggnader och utbyten av rötskadade syllstockar diskuteras, liksom hur man ska tänka kring vilket slags virke som är lämpligt att använda för olika ändamål eller olika delar av huset. Vi går också igenom hur man sköter om sina verktyg på bästa sätt. Under det teoretiska passet lär vi oss om knuttimringens historia i Sverige, och tar upp olika antikvariska principer och ställningstaganden som kan vara viktiga att känna till för att just ditt hus ska bevara sin unika karaktär.

Kursledare

Kursledare Markus Lannergård är utbildad vid DaCapo Hantverksskola i Mariestad och driver det egna företag Lod & Winkel AB.

Att ta med

Ta med oömma kläder, arbetshandskar och gärna skor med stålhätta. Har du favoritverktyg du vill använda så ta gärna med det, annars finns det att låna.
Ta även med lunchmatsäck samt för- och eftermiddagsfika, vatten, kaffe och te. Vi erhåller ett kurskompendium, men ber er att ta med egen penna och anteckningsblock.

Kostnad

Ordinarie: 2 500 kr.
Medlemmar i Svenska Byggnadsvårdsföreningen: 2 300 kr

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik.
Sista dag för anmälan och biljettköp är 20 september 2024.

Datum:

Lördag 5 okt - Söndag 6 okt 2024

Plats:

Fristadsreservatet, Eskilstuna

Lördag och söndag klockan 9-17

5 okt