Tampad näverburk

Kurs: Tampa en näverburk

Kurs i tampning av näverburkar. Näver är ett fantastiskt material som har använts av människor i alla tider. Det är vattentätt, flexibelt och mycket hållbart. Det både skyddar och bevarar mot fukt, vilket gör att till exempel kaffets arom bevaras i en näverburk. Lär dig grunderna i tampning samtidigt som du skapar ett eget näverföremål och får lära dig om näverns unika egenskaper.

Under två dagar får du lära dig grunderna i hur tampning av näverburkar går till. Näverslöjdaren Bror Forslund som håller just tekniken tampning varmt om hjärtat visar på olika sätt att sätta samman näver med tampning. Bror kommer även visa och berätta hur nävret kan bearbetas med prägling av mönster, från geometriska abstrakta mönster till mer avbildande som arbetas fram genom att plastisk bearbeta nävret.
Du kommer även få lära dig hur näverföremål kan ytbehandlas och underhållas för bästa hållbarhet.

Näver är ett fantastiskt material fullt av möjligheter. Under kursen fokuserar vi på tampning av näver men du kommer också få en inblick i andra tekniker som används för att skapa föremål av näver, som flätning och vikning och sömnad. Du får också veta mer om näver som material, dess historia och traditioner.

När man tampar näver behövs inga särskilda förkunskaper. Det är en fördel att ha en vana att hantera kniv och skärande eggverktyg. Det går alltid att varier svårighetsgraden så om du är nybörjare anpassar vi till att göra mindre och enklare burkar. Vi börjar att göra prova på en låsfog så du får prova och känna på teknik och material. Tillsammans bedömer vi vad som är rimligt att hinna med och vad man eventuellt kan göra klart hemma.

Kursledare

Kursledare är Bror Forslund, en mycket erfaren slöjdare och kursledare som i mer än 40 år arbetat med näver och gjort mängder av tampade burkar. Det flesta av de näverföremål Bror producerar skeppas till Japan för försäljning. Bror har hållit många kurser och har tillsammans med Kerstin Sylwan producerat en utställning med näverföremål från norra Europa som visas på Sörmlands museum under kursen.

Att ta med

  • Egen slöjdkniv om du har annars finns verktyg att låna
  • Oömma kläder

Kostnad

Ordinarie: 2 300 kr
Medlemmar i hemslöjdsföreningen Sörmland: 2 100 kr
Ungdom 16–25 år: 1 200 kr
En materialkostnad tillkommer med ca 200 kr och betalas på plats.

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik.
Sista dag för anmälan och biljettköp är 5 augusti 2024.

 

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 31 aug - Söndag 1 sep 2024

Plats:

Träverkstan, Sörmlands museum, Nyköping

Lördag och söndag klockan 9.30-16.30 

31 aug