Hand håller i en slöjdkniv.

Kurs: Slipa verktyg

På kursen med Simon Svennberg lär du dig att slipa och bryna dina verktyg som exempelvis kniv, yxa, hyvelstål och stämjärn.

Att ha skarpa verktyg är en nödvändighet för att kunna lyckas väl i arbetet. Vassa eggverktyg är grunden till ett bra hantverk i slöjd, snickeri eller byggnadsvård. Med skarpa verktyg kommer du dessutom upptäcka hur mycket lättare och roligare det är att tälja, hyvla, skära och forma träbiten.

På kursen får du lära dig slipa och bryna dina verktyg för träbearbetning som exempelvis kniv, yxa, hyvelstål, bandkniv, stämjärn och skölpar. Du får kunskap om slipfaser och eggvinklar för olika typer av träbearbetning.
Vi använder Tormeks slipmaskiner och du kommer främst att slipa med jiggar men får även kunskap och tips på hur det går till att slipa på fri hand. Du lär dig att bryna dina verktyg och får testa olika brynen. Inga förkunskaper krävs.

Alla kursdeltagare kommer att ha en egen Tormek under kursen. Om du äger en slipsten av modell Tormek eller liknande får du gärna ta med den, så kan fler deltagare erbjudas en kursplats.

Kursledare

Kursledare är Simon Svennberg, slöjdlärare som tidigare arbetat som Länshemslöjdskonsulent. Simon är utbildad i trähantverk och slöjd vid Västerbergs folkhögskola och Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk, och har stor vana att slipa och bryna verktyg.

Kostnad

Ordinarie: 1 150 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 050 SEK
Ungdom, 16-25 år: 600 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 8 april 2024.

Datum:

Lördag 4 maj 2024

Plats:

Träverkstaden, Sörmlands museum

Tid:

09:30 - 16:30

Lördag klockan 9.30-16.30

4 maj