Flätad skalad pil

Kurs: Fläta korgar i skalad pil

Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Vi flätar en korg med rund botten samt med olika mönster och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Vi arbetar med skalad pil som har barken borttagen, vilket är det historiskt vanligaste sättet att behandla pil på.

Att fläta med pil har en mer än 7 000 år gammal tradition i Sverige. Världens näst äldsta pilflätade föremål är en ålryssja som hittades i Malmö år 2006.

Läs mer här: En av världens äldsta korgar – Korgen lyfter

På den här kursen lär du dig – om du är nybörjare – grundteknikerna i korgflätning av pil. Du lär dig att fläta en rund botten med olika mönster i sidoflätningen och kant samt eventuellt hank eller handtag. Om du har erfarenhet kan du istället prova att fläta en oval korg, eller en korg med hörn om du har mycket erfarenhet. Vi arbetar med skalad pil som har barken borttagen, vilket är historiskt vanligast och har fler fördelar. Till exempel behöver pilen endast blötläggas en kort stund för att bli mjuk och den kan torkas igen. Vidare är den mer användbar tillsammans med livsmedel än när barken sitter kvar.
Eftersom pil är ett relativt hårt material krävs en viss handstyrka av deltagarna. På tre dagar hinner du med en till två korgar och några mindre föremål av pil. Kursen erbjuder inte pilflätning för trädgården eftersom det kräver annat material och förutsättningar.

Att fläta med pil kräver väldig få verktyg. Våra förfäder klarade sig med lite flisor av flinta, vi kommer främst att använda slöjdkniv och sekatör.

Lästips

Flet med pil och Kurve med hjørner av Steen H Madsen
Pilflätning av Mona Malmqvist Sjöstedt

Kursledare

Kursledare är Steen Hedegaard Madsen från Danmark. Steen har en lång erfarenhet av korgtillverkning. Mest arbetar han med pilflätningsteknik. Steen har hållit pilflätningskurser och medverkat i utställningar både i Europa och USA. Han har även skrivit flera böcker och är även väldig kunnig i halmlöbstekniken. Steen har hållit många kurser i flera länder och är en uppskattad lärare.
Läs mer om Steen på www.steen-madsen.dk

Kostnad

Ordinarie: 3 300 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 3 100 SEK
Ungdom, 16-25 år: 1 700 SEK

Utöver kursavgiften tillkommer en materialkostnad på cirka 100–300 kr som betalas på plats.

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 22 april 2024.

Datum:

Fredag 24 maj - Söndag 26 maj 2024

Plats:

Träverkstaden, Sörmlands museum

Fredag, lördag och söndag klockan 9.30-16.30

24 maj