Kurs: Linnesömnad och dekoration

Lär dig detaljsömnad av linneplagg samt dekoration, användbart till din folkdräkt eller till sommarens svala garderob. För att handsy ett linneplagg behöver du kunna några tekniker och kanske vill du dekorera plagget med ett broderi. Här får du öva på en del av hantverket som ligger bakom att lyckas med folklig dräkt samt förstå mönster och mått för ett par av de vanligaste folkliga plaggen i linne.

Linneplaggen i de folkliga dräktskicken är sydda för hand och med många intressanta detaljer. Vissa linneplagg, rikt broderade, användes bara till fint medan andra var rena underplagg till både vardags och till fint. Under kursen får du lära dig historik om folkliga linneplagg, räkna ut din egen storlek, sy sömmar förhand. Fällsömmar, stickningar, stripade rynkor, nuggor, ärm- och halslinning samt enklare dekoration i form av broderier och märkningar är några moment vi kommer att gå igenom för att du ska kunna komponera det plagg du vill.

Att ta med

Ta med dig mönster, idéer, linne (gärna med lika antal trådar i både varp och inslag), lintråd, nål, måttband, sax och vax samt eventuellt ytterligare material som spets och knappar med mera. Material till provlapp finns att köpa i butiken.

Nivå

Kursen kräver viss sömnadskunskap.

Litteraturtips

Skjortor av Eva Nordlinder, Nordiska museet 
Folkdräkter förr och nu - Tradition och sömnad av Ulla Centergran och Kicki Kirvall, LT förlag.

Kursledare

Kursledare är Kerstin Nordlinder Arlid, hon är skicklig i folkdräktsömnad och är utbildad på Sätergläntan. Kika gärna på hennes konto @folkligt.nu på Instagram. Kerstin är en uppskattad kursledare och håller kurser på flera platser i landet, bland annat i Blekinge, Östergötland och Sörmland.

Kostnad

Ordinarie: 1 800 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen i Sörmland: 1 500 SEK
Ungdom 16-25 år, studerande , arbetssökande: 900 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 26 april 2024.

Datum:

Lördag 18 maj - Söndag 19 maj 2024

Plats:

Textilverkstaden, Sörmlands museum

Lördag och söndag klockan 9-16

18 maj