Händer renoverar ett fönster

Kurs: Fönsterrenovering

Byt inte ut dina gamla fönster! Miljö, ekonomi, kvalitet, utseende och kulturhistoria - allt talar för att ta hand om husens ögon. Vi går igenom grunderna i traditionell fönsterrenovering. Ta gärna med ett eget fönster att arbeta med.

En kurs där du lär dig grunderna i att renovera traditionella träfönster. Målet är att du ska lära dig samtliga moment som krävs för att renovera ett fönster som har ett normalt underhållsbehov. Vi går igenom borttagning av färg och äldre kitt, borttagning av järnbeslag och trasiga eller rostiga skruvar, urplockning av glas och ersättning av trasig ruta, hur du skär till ett nytt glas i rätt storlek, stiftning, kittning och slutligen målning med linoljefärg.

I kursen används enbart traditionella material och metoder som både är av hög kvalitet och skonsamma mot dig och miljön. Vi pratar även om hur fönstren har sett ut och förändrats genom historien, hur ett fönster är uppbyggt och hur man tätar det på rätt sätt för bästa funktion. De flesta som går kursen brukar ha med sig ett eget fönster att arbeta med, men det finns även fönster att pröva de olika momenten på om du inte har möjlighet till det.

Vi kommer även att prata om trälagningar, men har inte tid att utföra några lagningar på plats. Därför är det bra om fönstret du tar med inte är i allt för dåligt skick. Vi går också igenom vilka verktyg och redskap som behövs för de olika momenten. Verktyg finns att låna, men har du en favoritskrapa eller något annat som du tänker använda hemma så går det bra att ta med det! Inga förkunskaper krävs.

Kursledare

Kursledaren Stefan Edentorp är en mycket uppskattad kursledare, och har med sin egen fönsterrenoveringsfirma i Kolmården lång erfarenhet av att arbeta med alla typer av fönster, från torp till villor och herrgårdar.

Kostnad

Ordinarie: 2 500 SEK
Medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen: 2 300 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 2 maj 2024.

Datum:

Lördag 11 maj - Söndag 12 maj 2024

Plats:

Träverkstan, Sörmlands museum

Lördag och söndag 9-16.30

11 maj