Handgjorda borstar

Kurs: Bind borstar och kvastar

I denna endagskurs kommer vi att arbeta med tre till sex olika borstar: borstar i olika stil och en smal kvast med skaft, en så kallad cobwebbber broom, spindelvävskvast. Du får använda två till tre olika naturfibrer att göra kvastar av. Det är en introduktionskurs som ger dig grunderna och färdigheterna att göra borstar och kvastar till dig själv eller som present.

Kvastar och borstar har alltid varit ett viktigt föremål i hemmet, från sopkvastar till småborstar vid brödbak. Att sopa är en vardaglig och meditativ uppgift, och när vi använder en handgjord kvast ger vi utrymme för en smula skönhet i vardagen. Raleigh kommer lära och inspirera dig att göra dessa enkla föremål som du kommer att använda varje dag. Troligen kommer du vilja glädja andra med en borste för att ge även dem skönhet i vardagen.

Obs! Om du har en pinne eller två som du är särskilt förtjust i, ta med dem för kvastarna med skaft. De måste vara ca 3 cm i diameter och längd upp till midjan. Ett rakt skaft är att rekommendera då de är bekvämare att använda. Men om du vill ha ett kurvigt skaft för en din kvast är det också är ok. Se till att pinnen är torkad och inte för färsk, eftersom de inte fungerar om träet fortfarande är fuktigt.
Allt material och alla verktyg finns på plats. Om du vill fortsätta på egen hand finns material att köpa och ta med hem.

Obs! Kursen kommer att hållas på engelska, vilken inte brukar vara ett problem då Raleigh är duktigt på att instruera och visa hantverket. Inga förkunskaper krävs.

Kursledare

Kursledare är Raleigh Klotzek är en mångsidig och passionerad hantverkare som arbetar i flera material. Hennes kunskaper bildaren väv av konstnärliga och traditionella hantverkstraditioner. Engagemanget för lärande är inte bara personligt; det är ett uppdrag att hålla lågan av traditionellt hantverk vid liv. På många resor har hon aktivt sökt mentorer och instruktörer för att fördjupa sin förståelse för hantverk.

I ett nytt kapitel av sitt liv har Raleigh, tillsammans med sin man Oliver, omfamnat den svenska landsbygden. Här öppnar de sitt hem för att hålla workshops under hela året och dela med sig av sin kunskap och sina färdigheter. De driver företaget Wild Crafted Home och arbetar aktivt för att organisera Von Hand Festival.

Som instruktör använder Raleigh sina färdigheter för att skapa en atmosfär av värme och njutning i inlärningsprocessen. Hennes övertygelse om att alla har den medfödda förmågan att utforska ett liv i kreativitet genomsyrar hennes undervisningssätt, vilket gör hennes workshops både tillgängliga och inbjudande för alla som vill ge sig ut på kreativa resor.
Vid frågor kontakta Niklas Eriksson niklas.eriksson@regionsormland.se

Kostnad

Ordinarie: 1 075 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 975 SEK
Ungdom,16-25 år: 550 SEK

En materialkostnad på mellan ca 300–600 kr tillkommer och betalas på plats.

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 6 maj 2024.

Datum:

Söndag 2 jun 2024

Tid:

10:00 - 17:00

Söndag klockan 10-17.

2 jun