Handbundna borstar

Kurs: Bind borstar, förmiddag

På den här korta kursen kommer du under tre timmar att lära dig grunderna att tillverka mindre borstar utan skaft. Det är en introduktionskurs som ger dig färdigheterna att göra borstar till dig själv eller som present.

På kursen kommer du att lära dig grunderna mindre borstar. Borstar att använda vid till exempel bakning eller rengöring. Beroende på hur van du är med handarbetet kommer du hinna göra två till fyra borstar i olika storlekar. Du får använda två till tre olika naturfibrer att göra borstar av. Allt material och alla verktyg finns på plats. Om du vill fortsätta på egen hand finns material att köpa och ta med hem.

Obs! Kursen kommer att hållas på engelska, vilken inte brukar vara ett problem då Raleigh är duktigt på att instruera och visa hantverket. Inga förkunskaper krävs.

Den 1 juni klockan 13.00 invigs den jurybedömda Slöjdsalong Sörmland i en av museets stora utställningssalar. Samma dag kommer Raleighs man Oliver Klotzek finnas på plats och visa hur han svarvar skålar och annat på en medeltida så kallad svegsvarv.

Kursledare

Kursledare är Raleigh Klotzek en mångsidig och passionerad hantverkare som arbetar i flera material. Hennes kunskaper bildar väv av konstnärliga och traditionella hantverkstraditioner. Engagemanget för lärande är inte bara personligt; det är ett uppdrag att hålla lågan av traditionellt hantverk vid liv. På många resor har hon aktivt sökt mentorer och instruktörer för att fördjupa sin förståelse för hantverk.

I ett nytt kapitel av sitt liv har Raleigh, tillsammans med sin man Oliver, omfamnat den svenska landsbygden. Här öppnar de sitt hem för att hålla workshops under hela året och dela med sig av sin kunskap och sina färdigheter. De driver företaget Wild Crafted Home och arbetar aktivt för att organisera Von Hand Festival.

Som instruktör skapa Raleigh en atmosfär av värme och glädje oavsett förkunskaper hos deltagarna. Hennes övertygelse om att alla har förmågan att utforska ett liv i kreativitet genomsyrar hennes undervisningssätt, vilket gör hennes workshops både tillgängliga och inbjudande för alla som vill ge sig ut på kreativa resor.
Vid frågor kontakta Niklas Eriksson niklas.eriksson@regionsormland.se

Kostnad

Ordinarie: 575 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen i Sörmland: 475 SEK
Ungdom,16-25 år: 350 SEK

En materialkostnad på mellan ca 100–200 kr tillkommer och betalas på plats.

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 6 maj 2024.
Eventuellt obokade platser kommer säljas som drop-in-platser i museibutiken den 1 juni.

Datum:

Lördag 1 jun 2024

Tid:

10:00 - 13:00

Lördag klockan 10-13

1 jun