Ebba och USA

Varmt välkomna att lyssna till ett unikt samtal där textilkonstnären och vävaren Miriam Parkman gräver i spåren av resorna till det USA som Ebba von Eckermann besökte 1950- till tidigt 1980-tal.

Vad: Digitalt seminarium
När: Torsdag 24 april klockan 19.00
Var: Seminariet sänds live via Youtube
Medverkande: Miriam Parkman, Jessica Parker, Leigh Wishner och Lisa Harbottle
Vänligen notera att seminariet hålls på engelska, med en inledande introduktion och avslutande kort sammanfattning på svenska. Efter samtalet finns utrymme för frågor.

I samband med den nyöppnade utställningen "Ebba von Eckermann – Handvävt mode från Sörmland till Amerika" på Sörmlands museum bjuder den svenska textilkonstnären och vävaren Miriam Parkman in till ett seminarium med syfte att fördjupa bilden av det USA som fick Ebba von Eckermann att återvända i över 30 år. Till sin hjälp har hon de amerikanska design- och vintagemodehistorikerna Jessica Parker och Leigh Wishner, och nutida designern Lisa Harbottle bakom märket Revelle.

Miriam Parkman träffade Ebba von Eckermann under sin studietid och fick genom hennes berättelser ta del av ett oerhört liv från ett kristallklart minne. Tydligt blev att Ebba inte bara var en pionjär inom svensk modeexport, utan även en äventyrare av rang och ett slags socialt geni som lyckades smida ett imponerande globalt kontaktnät långt före sociala mediers intåg. Ebba upplevde dessutom ett USA som Miriam bara kunde drömma om, med efterkrigstidens framtidstro och innovationer i design, kultur och nöjesliv. Exakt allt kom hon ihåg, från vad hon hade på sig på båten över Atlanten där hon träffade Clark Gable och hur den ikoniska arkitekten Frank Lloyd Wright mötte henne och andra gäster i entrén på en fest i Arizona runt 1958 till hur hon med kappsäckar i hand knackade på hos alla berömda varuhus i New York, San Francisco, Los Angeles och Chicago och sålde in sina handvävda plädar och plagg från Ripsa, Sweden.

Men vad mötte hon mer på sina resor? Och vad tog hon med sig hem i bagaget till Ripsa?

I seminariet tittar vi närmare på den banbrytande designern Claire McCardell och textilkonstnären Dorothy Liebes, som på många sätt är både föregångare, kollegor och kanske förebilder för Ebba. Vilka spår kan vi hitta mellan dem? Mode- och designhistorikerna Jessica Parker och Leigh Wishner bidrar med sin expertis om Claire McCardell respektive Dorothy Liebes och tillsammans med den samtida modedesignern och skräddaren Lisa Harbottle diskuterar de en svunnen tid från ett modernt perspektiv. Följ med!

Deltagare i seminariet

Jessica Parker

Jessica Parker (USA) är amerikansk art director och grafisk designer med en förkärlek till problemlösande design. Som modehistoriker har hon gjort en djup och omfattande forskning om de många kaliforniska designers som i mitten av förra sekelskiftet gjorde staten till ett center för design och textil produktion efter andra världskrigets slut, som till exempel Claire McCardell och Bonnie Cashin. Jessica är specifikt intresserad av hur deras livsstilar och designfilosofier påverkade sättet de designade på – inklusive kläder som de själva behövde.
Instagram: @noaccountingfortaste

Leigh Wishner

Leigh Wishner (USA) är designhistoriker med fokus på moderna textilier, mode och interiörer. Hon har jobbat inom det antika och museala fältet de senaste 25 åren med positioner på bland annat FIDM Museum at the Fashion Institute of Design & Merchandising, the Los Angeles County Museum of Art och på Cora Ginsburg LLC. Leigh tog en kandidatexamen inom konsthistoria och arkeologi vid Barnard College och en masterexamen inom konst och kultur vid Bard Graduate Center. Hon delar sin passion för sambandet mellan 1900-talets textildesign, mode och inredning genom regelbundna föreläsningar, essäer och sociala medier samt det egna företaget Totally Textiles. 2023 bidrog hon till den prisbelönta boken "A Dark, A Light, A Bright: The Designs of Dorothy Liebes" (Yale University Press/Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum), den första stora publikationen tillägnad denna amerikanska föregångare inom textil design. Att undersöka
kopplingarna mellan textilkonstnärer och industrin står alltid på schemat och just nu skriver Leigh en bok med D.D.& med titeln "Leslie Tillett, married mavericks of modern textile design and printing". Hon jobbar också med boken "Pattern Play USA: Adventures in Twentieth-Century Textile Design" som hyllar mångfalden och variationen i amerikansk textildesign under 1900-talet.
Instagram: @patternplayusa

Lisa Harbottle

Lisa Nicole Harbottle (USA) firar 16 år som yrkesverksam inom beklädnad- och modeindustrin, med en rad högt uppsatta positioner inom mönsterkonstruktion, design, skrädderi, produktion och konstnärlig ledning bakom sig. Hennes erfarenhet kombinerad med en teknisk examen inom modedesign bidrog till att hon 2017 skapade märket Revelle, en "bespoke atelier". Hon omdefinierar modebegreppet med en tydlig intention i att erbjuda made-to-order för varje storlek, med fokus på individen och helt handgjort av henne själv. Hennes etos är djupt rotat i hantverket och hållbarhet för att skapa meningsfulla, utsökta plagg som reflekterar hennes passion för personlig kontakt.
Instagram: revellecollection

Miriam Parkman

Miriam Parkman (Sverige) är frilansande konstnär (motsvarande kandidatexamen från Handarbetets Vänner 2016) med fokus på handvävd textil och gestaltning av samlade och skapade föremål. Material och färg är centralt och med dem skapar hon en tidslinje med
berättelser från förr, nu och fantasi. Under de senaste åren har hennes verksamhet kretsat kring utforskandet av vävteknikerna rya- och rölakan till flertalet solo- och grupputställningar, bruksföremål till hennes webbshop och det gemensamma arbetet med vävgruppen Studio
Supersju som sedan starten 2016 har gjort flertalet utställningar och offentliga uppdrag tillsammans. Miriam har en bred och etablerad expertis inom "vintage", det vill säga samlingsbegreppet för mode och kuluturella uttryck från epokerna under 1900-talets mitt och framträder regelbundet i olika medier kring detta. Hon är författare till böckerna "Att Väva" (Parkman/Funk, Natur & Kultur 2020) och "Pärlans konfektyr - kolor, jazz och bakverk" (Parkman, Ejemyr m.fl Natur och Kultur 2012). På fritiden är hon med och driver den ideella countryklubben Sthlm Honky Tonk och podden "Obsessed with the west – en podd om country".
Instagram: @miriamethel

Datum:

Torsdag 24 apr 2025

Plats:

Digitalt seminarium, sänds live via Youtube

Tid:

19:00
24 apr