närbild på smide
Utställning

Vad händer om ingen längre kan?

En utställning om slöjd, hantverk och immateriellt kulturarv

närbild på smide

Vad händer om kunskapen att använda våra händer faller i glömska? Om ingen längre kan? Påverkar det oss som individer? Förändrar det vårt intellekt och vår förmåga att lösa problem? Vilken typ av samhälle får vi om ingen längre kan?

Det bästa sättet att hålla slöjd- och hantverkskunskaper levande är att de används och överförs från människa till människa. Ibland fungerar inte det. Finns det då andra sätt att föra in kunskap om slöjd och hantverk i framtiden? Går det att ta hjälp av modern teknik? Det är några av de frågor den här utställningen vill undersöka.

Dokumentation på film

Med hjälp av film och intervjuer har sju skickliga slöjdare och hantverkare i Sörmland dokumenterats för framtiden. I utställningen får vi ta del av hur de generöst har delat med sig av sin kunskap.

Utställare är: Torsten Almén, smed, Sonja Berlin, brickväverska, Jussi Hynynen, smed, Karl-Åke Karlsson, svarvare, Erna-Lill Lindén, korgslöjdare, Lars Norrbom, kakelugnsmakare, Anja Sundberg, träslöjdare.

I utställningen det finns också inspiration och instruktioner för att göra själv, framförallt några enklare tekniker.

På samma tema

Flera personer smider utomhus

Kurser 2019!

Gå en kurs i slöjd eller byggnadsvård?

Fläta korgar i granrot

Erna-Lill Lindén har flätat korgar av granrötter och grangrenar i nästan 40 år. En film om en ovanlig kunskap som endast ett fåtal behärskar.

Tv händer brickväver ett band.

Brickväva band

Sonja Berlin har vävt band sedan mitten av 1970-talet. I filmen visar Sonja olika exempel ur sin stora produktion och hur grunderna i brickvävning går till.

En man smider, en man tittar på.

Smida ett skavestål

Torsten Alméns specialitet är att smida eggverktyg med invällt stål. Jussi Hynynen är främst specialiserad på bruks- och konstsmide. I filmen visar Torsten hur han går tillväga.

Skärsvarva en dosa

Karl-Åke (Kalle) Karlssons specialitet är att svarva dosor med lock. I filmen får vi följa arbetsgången samtidigt som Kalle kommenterar det han gör.

En person står och binder en korg

Handens arbete

Vi vill dokumentera unika hantverkstekniker och bevara dem för framtiden.

Bild från utställningens köks del med slöjdat husgeråd

Hållbart hemma

En utställning om traditionell kunskap med nya möjligheter. Går det att ha lerväggar i ett badrum?...