guldtråd på svart sammet
Öppnar 23 november t o m 16 februari 2020

Thoughts on a Vague Road

Fem konstnärer tvingades lämna Syrien på grund av kriget. Nu visas deras verk i en utställning om minne, förlust, platslöshet och isolering. Curator: Abir Boukhari. Medverkande konstnärer: Muhammad Ali, Rezan Arab, Nisrine Boukhari, Mahmoud Dayoub och Diana Jabi.

guldtråd på svart sammet

Till dig.

Hur skulle det kännas att vara tvungen att lämna ditt hem, utsättas för stora risker på väg mot vem vet vad, komma till en plats där du varken kan kulturen eller språket, vara långt ifrån ditt hem och utan dina vänner och familj?

Här i det nya landet får du höra att du ska vara glad över att ha fått chansen att starta ett nytt liv. Men hur ser morgondagen ut?

För inte så länge sen hade du en bild av hur din framtid skulle bli, men nu är allt borta. Kriget i ditt hemland krossade din dröm och nu har du ingen aning om ifall du någonsin kommer kunna återvända hem. Det förflutna är smärtsamt, framtiden är vag, och du står här mitt emellan.

På den här nya platsen har du träffat många nya människor. Du vill dela ditt förflutna med dem, visa den sanna bilden av ditt älskade Syrien, före kriget. Du vill le mot dem, svara på varje fråga de ställer och visa att du är tacksam över att vara här.

Men hur ska du kunna omvandla din smärta till ord? Vilken slags fraser ska du använda för att förklara din förlust? Hur ska du kunna undvika att se förkrossad ut? Går det att undvika att prata om kriget alls? Ord räcker inte till!

Konst är ett universellt språk som kan nå fram till människor. Konsten ger oss redskap att försiktigt bearbeta våra trauman, belysa smärtsamma minnen och synliggöra de förluster vi drabbats av.

Genom konst kanske vi kan lyssna in de röster som talar mot kriget och dra uppmärksamhet till de som lider. Genom konsten uttrycker vi vårt ställningstagande mot kriget. Mot uppdelning av människor och för sammanlänkning av våra liv.

Abir Boukhari

Utställningen öppnar den 23 november och pågår till och med 16 februari 2020. 

"Thoughts on a Vague Road" är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Ebelingmuseet i Torshälla. En annan version av utställningen tidigare har visats där.

Systrarna Nisrine och Abir Boukhari grundade AllArtNow i Damaskus i Syrien 2005, som den första utställningsplatsen för samtida konst. I slutet av 2012 stängde organisationen sin verksamhet i Syrien för att erbjuda husrum till syriska flyktingfamiljer. AllArtNow on Move har blivit en mobil verksamhet som bjudits in till olika institutioner över hela världen för att curera konstevenemang och utställningar. De har just nu en tillfällig lokal i Stockholm där de utvecklar AllArtNow Lab, en plats för att fortsätta undersöka frågor kring exil, förflyttning och flykt.

På samma tema