mörk bild med en stam och rötter
21 aug 2021 - 29 aug 2021 | Kommande utställning Utställning, hörsalen

Skogen i åminnelse

En konstnärlig installation av Anna Berglind som utmanar vår uppfattning om ljus och ljud.

mörk bild med en stam och rötter

På en satellitbild av Sverige syns ljuset från ett antal upplysta städer medan resten av landets yta är mörk. Men vad skulle hända om vi bytte plats på ljus och mörker? Om vi för ett tag flyttade en del av storstadens ljus till den plats där det är som mörkast? Utställningen belyser ett utdöende landskap som i snabb takt ersätts av hyggen och skogsplantager där den biologiska mångfalden är ett minne blott.

Om konstnär Anna Berglind

Anna Berglind är skulptör med lång erfarenhet av gestaltning i offentlig miljö, utställningar och performativa verk. Ljus och varseblivning är centralt i hennes konstnärskap. Genom en serie tillfälliga verk på vattendrag, i skogar och på hyggen riktar hon nu ljuset mot omlandet och de rumsliga hierarkier som råder mellan stad och landsbygd. Anna Berglind är även lektor på Linköpings universitet.

Till minne av skogen

I utställningen ingår även det interaktiva verket Till minne av skogen, som producerats av LINDUO, konstnärsduon Anna Berglind och Rikard Lindell.

Ecce Arbor – Se träden!

Urpremiär av operaföreställningen lördag 21 augusti kl. 14-14.30 i Hörsalen. Begränsat antal platser.

Ett unikt samarbete mellan konstnären Anna Berglind och tonsättaren Maria Lithell Flyg har lett fram till operan Ecce Arbor – Se träden! Operasångerskan Alexandra Zetterström Büchel för trädens talan uppbackad av en smattrande och klangrik bleckblåskvartett.

Anna Berglinds har skapat scenografin som består av suggestiva ljusinstallationer och videoverk. Det nyskrivna, uttrycksfulla, librettot är skrivet av dramatikern Greta Sundberg.

Medverkande musiker: Alexandra Zetterström Büchel (sång), Ivo Nilsson (trombon), Johannes Thorell (saxofon), Tora Thorslund (trumpet) och Heléne Sikdal (valthorn).

Två kvinnor står ute i naturen.

Maria Lithell Flyg och Anna Berglind.

Bild: Mira och Thilda Berglind

På samma tema