pojke hoppar i luft hus i bakgrund
9 november - 11 januari

Non Grata

Nu visas Åke Ericsons prisbelönta fotoutställning i Nyköping. Non Grata är en nära skildring av romers liv och situation i tio europiska länder.

pojke hoppar i luft hus i bakgrund

Non Grata är bildjournalisten Åke Ericsons skildring av romers liv i tio europeiska länder. De prisbelönta bilderna skildrar nära och personliga möten med människor som ofta lever under omänskliga förhållanden.

Under åtta års tid mötte och dokumenterade Åke Ericson romer i Serbien, Kosovo, Slovakien, Tjeckien, Ungern, Spanien, Frankrike, Sverige, Rumänien och Schweiz. Projektet resulterade i fotoutställningen Non Grata och boken med samma namn.

Fotoutställningen Non Grata visades för första gången 2016 i Sofia i Bulgarien samt i Stockholm på Fotografiska. Därefter har den visats på flera platser i Sverige och runtom i världen.

Under hela utställningsperioden säljs Åke Ericsons fotobok med samma titel i museets butik. För fotoboken Non Grata tilldelades Åke Ericson International Photography Award 2018 och Picture of the year Award i USA 2019.

Non Grata visas på Sörmlands museum till och med den 11 januari 2020.

Om fotografen

Åke Ericson är född i Västerås och började arbeta som fotograf vid 15 års ålder. Efter 12 år på olika lokaltidningar i Sverige fortsatte han till Aftonbladet där han stannade i 10 år.

Sedan 2000 arbetar Åke Ericson som frilansande dokumentärfotograf. Han har arbetat och reser i över 50 länder som Ryssland, Balkan, Tjeckien, Frankrike, Slovakien och särskilt i Kosovoregionen.

Åke Ericson är ansluten till Aurora Photos i New York och hans bilder har publicerats i CNN, Newsweek, Paris Match, Le Figaro, Stern, L'Observateur och Le Monde.

På samma tema

Tack för din ansökan!

En utställning om flykt och migration. Om väntan på svar och om att leva i paus.