två olika konstverk
Utställning

Att hopfoga den sönderfallande världen

Lenke Rothman, Alina Chaiderov, Gery Georgieva.

två olika konstverk

2018 öppnade de första utställningarna över den svensk-ungerska konstnären Lenke Rothmans verk sedan hennes bortgång 2008.

Att hopfoga den sönderfallande världen är en utställning som är ett samtal över generationer och erfarenheter. Genom att sätta Lenke Rothman i dialog med nu verksamma konstnärer och röster, knyter vi konstnärskapet an till en samtida kontext.

Konstnärerna Alina Chaiderov och Gery Georgieva bjuds in under två olika perioder under utställningens gång för att presenteras jämsides med Lenke Rothman.

Utställningen ställer frågor om post-minne och nedärvd sorg, och utforskar relationen som efterkommande generationer har till erfarenheterna av de som bevittnat kulturellt eller kollektivt trauma. Genom konsten undersöker vi hur man förhåller sig till upplevelser man kanske enbart "minns" genom berättelser, bilder, objekt och beteende bland dem man växt upp med.

Boll i nät

Alina Chaiderov, Quicksand, 2015. Courtesy of the Artist and Antoine Levi, Paris. Private collection, Turin, Italy.

 Att hopfoga den sönderfallande världen är ett ambitiöst utställningsprojekt i två delar, där Sörmlands museum presenterade en första utställning på Forum för levande historia i Stockholm under sommaren 2018.

I samband med programverksamheten 2019 kommer en publikation att släppas med nyskrivna texter av Per Hüttner, Rebecka Katz Thor, Burcu Sahin, samt intervjuer med Alina Chaiderov och Gery Georgieva.

Hela utställningen pågår 24 november 2018 - 15 augusti 2019. Alina Chaiderov presenteras 24 november 2018 - 12 maj 2019. Gery Georgieva presenteras 25 maj - 15 augusti 2019.

Curatorer:  Joanna Nordin och Olivia Berkowicz

Skolprogram

Vi undersöker hur konsten kan användas som ett verktyg för att möta världen omkring oss, och för att bearbeta egna erfarenheter. Lenke Rothman, Förintelsen och konsten som verktyg för att skissa fram nya horisonter.

Boka ett skolprogram. För högstadiet och gymnasiet.

På samma tema

Foto på två barn på ett brev

Finlandsbreven

Ta del av en brevväxlingen mellan Lisbeth i Finland och Maj-Sofie i Nyköping under andra världskriget.