kvinna i vit rock guidar barn och vuxna i magasin

Guidad visning i Berättande magasin

Vi erbjuder guidade visningar i Berättande magasin. Välkommen!

Sörmlands museums samlingar är placerade i så kallade Berättande magasin, mitt i museihuset, synliga för alla. Visningarna är cirka 60 minuter långa. Gratis att delta, men begränsat antal platser. Biljett bokas digitalt fram till 30 minuter före visningens start. Därefter finns platser som ej är bokade tillgängliga för drop in.  

 

Visningar under maj

Torsdag 4 maj
13.00 Magasinsvisning: Kläder, kropp och identitet

Torsdag 11 maj
13.00 Magasinsvisning Kläder, kropp och identitet
Lördag 13 maj
13.00 Magasinsvisning: Sörmländska livsöden

Torsdag 18 maj
13.00 Magasinsvisning Kläder, kropp och identitet
Lördag 20 maj
13.00 Magasinsvisning: Sörmländska livsöden

Torsdag 25 maj
13.00 Magasinsvisning Kläder, kropp och identitet
Lördag 27 maj
13.00 Magasinsvisning: Sörmländska livsöden

Onsdag 31 maj
17.00 Magasinsvisning: Folkdräkt

Visningar under sommaren

Tisdag–fredag 
13.00 Magasinsvisning: Sörmländska liv 

Lördag-söndag 
13.00 Magasinsvisning: Statare och herrskapsfolk

Visningarna är cirka 45 minuter. Det är gratis att delta, men begränsat antal platser. Biljett bokas digitalt fram till 30 minuter före visningens start. Därefter finns platser som ej är bokade tillgängliga för drop in.


Kort om visningarna

Sörmländska livsöden 

Välkommen på visning i Sörmlands museums magasin. Möt högburna hovdamer, gymnasielärare, utvandrare och konstnärer. Barndomsminnen, kvarglömda lådor och gåvor från den ryske Tsaren berättar alla om olika sörmländska livsöden.

Kläder, kropp, identitet

Kläder är ett eget språk – genom våra kläder förmedlar vi till vår omvärld vem vi är eller vill vara. Följ med på en historisk resa bland korsetter, uniformer och jeans i museets samlingar. Låt oss se vad kläderna berättar eller vad bäraren ville att vi skulle se om vi träffade dem.

Folkdräkt

Under den här magasinsvisningen får du veta mer om folkdräkterna från Vingåker och Österåker tillsammans med dräktexpert Karin Edlund.

Sörmländska liv

Följ med en guide in i Sörmlands museums Berättande magasin. Hör om sörmländska guldsmeder, skärgårdsfolk, konstnärer och arbetarhem. Ta del av olika livsöden, bland annat om adelsdamerna som bröt mot gamla traditioner och två systrar som väljer att gå sin egen väg i livet.

Statare och herrskapsfolk

Följ med en guide in i Sörmlands museums Berättande magasin. Hör om hur levnadsförhållandena såg ut för statare, torpare, pigor, livtjänare och herrskapsfolk i Sörmland under 1800-tal och tidigt 1900-tal.

Datum:

Torsdag 15 jun 2023

Plats:

Sörmlands museum

15 jun