Medelålders kvinna i svart hatt med pärlor på.

Föredrag: Vibeke Nielsen skildrar Gyllenstierna

Kristina Nilsdotter Gyllenstierna var kvinnan som stod upp mot Kristian Tyrann.
I ett föredrag på Sörmlands museum den 6 oktober skildras hennes liv, som var fyllt av dramatiska vändpunkter, av dramatikern och skådespelerskan Vibeke Nielsen.

Kristina Nilsdotter Gyllenstierna var dotter till Sigrid Eskilsdotter (Banér) och Nils Eriksson Gyllenstierna. Hon föddes troligtvis år 1494 och kom – genom sin släkt – att ingå i den svenska rikseliten.

Kristina Nilsdotter Gyllenstierna är en av den svenska historiens mest berömda kvinnor. Hon var gift med regenten (riksföreståndaren) Sten Sture den yngre.  Vid hans död i strid mot Kristian den andre (Tyrann) fortsatte hon befrielsekampen mot Danmark, organiserade landets försvar och höll Stockholms lås under stadens belägring.

Kristina övertalades att kapitulera mot löfte om amnesti, ett löfte som kung Kristian svek strax efter sin kröning i november 1520. Hon fick uppleva det brutala blodbadet på Stortorget i Stockholm då bland andra hennes bröder avrättades. Själv fördes hon, tillsammans med sina barn, som fånge till Danmark.

Kristinas liv var fyllt av dramatiska vändpunkter. I föredraget på Sörmlands museum får åhörarna en inblick i bakgrunden till Kristinas roll i Stockholms blodbad, vad som historiskt ledde fram till reformationen i Sverige och kampen mellan korset och kronan.

Föredraget ges i Hörsalen i Sörmlands museum klockan 18.30 onsdagen den 6 oktober. Drop-in. Ingen föranmälan krävs.

Välkomna!

Datum:

Onsdag 6 okt 2021

Plats:

Sörmlands museum

Tid:

18:30
6 okt