en kvinna med stor huvudbonad

Gery Georgieva i dialog med Lenke Rothman

Välkommen på vernissage av Gery Georgieva i dialog med Lenke Rothman, den tredje delen av projektet "Att hopfoga den sönderfallande världen". Under vernissagen presenteras även en nyproducerad publikation "Att hopfoga den sönderfallande världen: LENKE ROTHMAN, Alina Chaiderov, Gery Georgieva", som omfattar intervjuer med konstnärerna samt nyskrivna texter av Burcu Sahin, Rebecka Katz Thor, Per Hüttner.

Den 25 maj öppnar den sista och avslutande delen av projektet Att hopfoga den sönderfallande världen. Den samtida konstnären Gery Georgieva ställs ut i dialog med Lenke Rothman, vars liv och konst Sörmlands museum har lyft under ett års tid. Med gemensam utgångspunkt i vardagliga material som bärare av minne och personlig historia sammanlänkas Georgieva och Rothman i sina skapandeprocesser.

Gery Georgievas konstnärskap

Gery Georgieva vrider i sitt konstnärskap på förväntningar kring populärkulturella fenomen, folkkultur och historia, ofta med det forna hemlandet Bulgarien och nuvarande England som grund.

I en installation producerad för Sörmlands museum visas assemblage och flera videoverk. Små "uppklädda" betongverk (2019) med ingjutna rosenblad och nageldekor leder tankarna till såväl brutalistisk arkitektur och misslyckade idéer om utopi, som till de uttråkade tonårens känsla av att sitta fast. I videoverket Balkan Idol (2015) växlar Georgieva sömlöst mellan olika arenor knutna till uppvisande av makt: en spöklik interiör av ett övergivet kommunistiskt monument varvas med bilder inifrån en samtida bulgarisk nattklubb rikt utsmyckad i barockestetik. I båda miljöerna sjunger konstnären iförd en slags hemmasnickrad folkdräkt. Den forna politiska makten och det samtida sociala spelets uttryck för framgång presenteras sida vid sida.

Lenke Rothman

Lenke Rothman föddes i Ungern och anlände till Sverige 16 år gammal 1945, efter att ha överlevt tre koncentrationsläger under Förintelsen. Redan under sin konvalescensperiod i Sverige påbörjade hon sin konstnärliga bana genom skisser och måleri. Med tiden utvecklade hon ett rikt och mångfacetterat konstnärskap och befäste sin plats som en viktig konstnär i Sverige och internationellt.

Program

10.00 Utställningen öppnar
15.00 Enhetschef Konst Lars-Erik Wahlberg och curator Joanna Nordin hälsar välkomna
15.10 Samtal mellan Joanna Nordin och Gery Georgieva (på engelska)
15.30 Läsning ur publikationen av poeten Burcu Sahin (ca 10 min)
17.00 Museet stänger

Om utställningsprojektet

 Skrivet och sagt om utställningsprojektet:

Dagens Nyheter

Svenska dagbladet

 Sveriges Radio