Två händer gräver i en kärra med lera

Tillverka byggmaterial i lera

Vi blandar olika typer av lerbruk och tillverkar byggelement som obrända lerstenar, lerhalmsblock, lerflisblock, lerbröd, lervicklar, lecalera, hampalera och lerskivor.

Datum: 14-15 mars
Tid: 09.00-17.00
Plats: Nynäs slott, Tystberga
Kursledare: Johannes Riesterer, lerbyggare och Kjell Taawo, byggnadsantikvarie

Under två dagar tillverkar vi olika typer av lerbaserade byggelement. Idag upplever lera som byggmaterial en renässans på grund av sina stora hälso- och miljömässiga fördelar. Materialet är billigt, har ett extremt litet ekologiskt fotavtryck, är mycket bra på fukthantering och är värmelagrande.

Vi kommer att blanda olika typer av lerbruk och tillverka obrända lerstenar, lerhalmsblock, lerflisblock, lerbröd, lervicklar, lecalera, hampalera, lerskivor och annat.

Att ta med

Oömma och varma kläder, fukttåliga handskar, lunchmatsäck samt fika.

Information om kursledaren

Johannes Riesterer, ursprungligen tysk möbelsnickare som 1993 kom till Sverige, hamnade på en kurs i lerbygge och är sedan dess ohjälpligt fast i lerbruket. Förutom att vara en av Sveriges absolut mest erfarna lerbyggare, med otaliga nybyggnads- och renoveringsprojekt, är Johannes även ugnsmurarmästare med mästarbrev från Finland och specialiserad på massugnar. Johannes arbetar med lerbygge och ugnsmurning i det egna företaget Eld och Lera och är även en frekvent anlitad kursledare och föredragshållare.

Kostnad

Ordinarie: 1900 kr
Medlemmar i Svenska Byggnadsvårdsföreningen: 1600 kr
Ungdom 16-25 år: 1000 kr.

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik.
Boka din plats i webbutiken

 

Datum:

Lördag 14 mars - Söndag 15 mars 2020

Plats:

Nynäs slott, Tystberga

Tid:

9-17

14 mars