Täljda skedar och träburkar

Kurs: tälj skedar och burkar

Vi täljer skedar, slevar och krympburkar i färskt trä. Vi går igenom grundläggande materialkunskap, lämpliga verktyg och redskap och hur de sköts.

Att tälja skedar är både roligt, lärorikt och utmanande eftersom de både har flera olika formelement i sig och även ställer krav på funktion. På kursen täljer vi skedar och mindre slevar i färskt trä. Du får lära dig grundläggande kunskap om vilka träslag som är lämpliga och hur materialet ska vara beskaffat. Du lär dig säker täljning med kniv och skedkniv genom olika täljgrepp och hur du ska använda yxan på ett effektivt och säkert sätt. Du får god kunskap och erfarenhet av lämpliga verktyg och hur de ska skötas. Det blir också en genomgång av enkel målning och dekorering av skedar. Kursen passar både dig som inte har så mycket förkunskap och dig som redan har täljt en del.
Lästips: Slöjda i trä av Jögge Sundqvist, Täljboken av Ragnar Kierkegaard Suttner, Felix Wink

Information om kursledaren

Kursledare är Anja Sundberg är en internationellt känd slöjdare och kursledare med många års erfarenhet av att arbeta i färskt trä med skärande handverktyg. Hon tillverkar allt från skedar, slevar och burkar till fantasidjur och leksaker, allt med en personlig prägel. https://www.instagram.com/sundberganja/ Anja deltog i utställningen Vad händer om ingen längre kan? på Sörmlands museum 2019. I en film på YouTube visar Anja hur hon täljer en slev med kniv och yxa https://www.sormlandsmuseum.se/utforska/att-synliggora-det-osynliga/hugg-och-talj-en-slev-med-anja-sundberg/

Att ta med

Att ta med: Ta med anteckningsblock och penna. Material och verktyg finns på plats men ta gärna med egen täljkniv, skedknivar, bandkniv och yxa om du har.

Kostnad

Ordinarie: 2 000 SEK
Medlem Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 800 SEK
Ungdom ( 16-25 år): 1 100 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp: 4 mars 2022

Datum:

Lördag 26 mar - Söndag 27 mar 2022

Plats:

Träverkstan, Sörmlands museum

Tid:

Lördag och söndag kl 9.30-16.30

26 mar