Hand som syr i läder

Sy i läder

Detta är kursen för dig som är intresserad av att lära dig grunderna i lädersömnad för hand. Vi börjar med en föreläsning om lädrets historia, egenskaper och användningsområden. Sedan går vi vidare till att praktiskt arbeta i läder.

Datum: 21-22 mars
Tid: 9:30- 17:00
Kursledare: Cathrin Åhlén

Vi kommer att jobba i lite stabilare och ofärgat läder och tillverka en liten väska, etui eller ett fodral. Det kommer att finnas grundmallar att utgå från, men för den som vill kommer vi även gå igenom lite grundläggande "mönstertänk".

Vi jobbar med handsömnad och med hjälp av nål, tråd och syl syr vi stygn för stygn, hål för hål; för att få en förståelse för vad våra olika val av tråd, lädertjocklek och noggrannhet ger för utslag i det färdiga objektet.

Ingen tidigare erfarenhet i lädersömnad krävs.

Att ta med

Alla verktyg finns på plats och ett grundläggande materialkit ingår men ta gärna med om du har mindre spännen, mindre bitar av tunt läder, tyg eller andra saker som du tänker kan vara spännande att inkorporera i ditt arbete.

Om kursledaren

Cathrin är utbildad till både läderhantverkare på Stenebyskolan och klänningsskräddare på Nordiska Skräddarskolan och hon har jobbat som skräddare vid kostymavdelningen på Astrid Lindgrens Värld sedan 2014. Hon är aktiv inom historiskt skrädderi och återskapande och driver bloggen Katafalk där hon delar med sig av "steg för steg" guider för olika historiska plagg och accessoarer. 

Kostnad

Ordinarie: 1800kr.
Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1600 kr.
Ungdom 16-25 år: 1000 kr.

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen senast den 6 mars.

Köp din plats i vår webbutik

Datum:

Lördag 21 mars - Söndag 22 mars 2020

Plats:

Textilverkstan på Sörmlands museum

Tid:

21 mars 09:30 - 22 mars 17:00
21 mars