Sy folkdräkter från Vingåker och Österåker

Detta är en tvådagarskurs för dig som vill komma igång med att sy din egen folkdräkt från Vingåker och Österåker. Här lär du dig de grundläggande handsömnadstekniker du behöver kunna för att sy både underplagg och överplagg.

Datum: 3-4 oktober 2020
Tid: 9:30-17:00
Plats: Textilverkstan på Sörmlands museum, Tolagsgatan 8, Nyköping.

Under kursens två dagar går vi igenom de grundläggande handsömnadstekniker du behöver kunna för att sy både underplagg (överdel, yvaxla) och överplagg (livkjol, förkläde).

Du lär dig historia om plaggen, får möjlighet att studera originalplagg i museets samlingar och får med dig en uppsättning provlappar hem som gör att du klarar arbetet med att sy dina dräktplagg enligt sömnadsbeskrivning. Vi går också igenom grunderna i måttagning och mönsterförändring.

Förkunskaper

Det är en fördel om du har viss vana av handsömnad men det är inte ett krav.

Att ta med

Sybehör såsom synålar, liten sax, fingerborg, måttband med mera, om du har det hemma. Annars finns sybehör att låna på plats. Penna och block för anteckningar. Om du har mönster och sömnadsbeskrivning till de dräktdelar du vill sy så ta även med dessa. Material och sömnadsbeskrivningar för provlapparna finns på plats. Kostnaden för dessa tillkommer utöver kursavgiften.

Om kursledaren

Karin Edlund är före detta hemslöjdskonsulent i Sörmland och var ansvarig för rådgivning om folkdräkterna från Vingåker och Österåker. Sedan hösten 2019 driver hon sömnadsateljén Folk & blomster. Karin är utbildad folkdräktsskräddare från Sätergläntan i Dalarna och har en fil kand i textilvetenskap. 

Kostnad

  • Ordinarie: 1 800 kr.
  • Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 600 kr.
  • Ungdom 16-25 år: 1 000 kr.

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik senast 18 september. Boka din plats i webbutiken.

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 3 okt - Söndag 4 okt 2020

Plats:

Sörmlands museum, Tolagsgatan 8, Nyköping

Tid:

3 okt 09:30 - 4 okt 17:00
3 okt