Sex personer lyssnar på guide

Dagliga stadsvandringar i Nyköping

Under sommaren – den 5 juni–31 augusti – erbjuder Sörmlands museum historiska stadsvandringar i Nyköping.

  • Varje dag under perioden 5 juni–31 augusti.
  • Alla vandringar startar klockan 12:00 utanför Stadshuset,  men slutar på olika platser.
  • Tidsåtgång: Cirka 60 minuter.
  • Gratis att delta, men begränsat antal platser. Biljett bokas digitalt fram till 30 minuter före visningens start. Därefter finns platser som ej är bokade tillgängliga för drop in.

Teman stadsvandringar

Måndag: Från Erikskrönikan till Maria Gripe
Tisdag: NK:s verkstäder
Onsdag: Från Köpping till Shopping
Torsdag: Arkitekturvandring
Fredag: Historisk vandring vid ån
Lördag: Historisk vandring längs med ån
Söndag: Historisk vandring längs med ån

Från Erikskrönikan till Maria Gripe

Måndagar
Litteraturen i Nyköping under 700 år. Följ med på en stadsvandring och hör om kända verk, författare och visor som har anknytning till Nyköping.

NK:s verkstäder

Tisdagar
Under nära sju decennier tillverkade NK sina möbler vid NK:s verkstäder i Nyköping. Följ med på en stadsvandring på det gamla fabriksområdet. I vandringen får du veta om NK:s verkstäders historia och hur villkoren var för dem som arbetade där.

Från köping till shopping

Onsdagar
Det var handelsvägar som låg till grund för att Nyköping skulle grundas just där staden ligger. Handeln har sedan dess varit den vitala delen för stadens överlevnad. Följ med på en stadsvandring på Västra storgatan och hör om de olika handelsbodar, butiker, gallerior, affärsinnehavare och hur förändringar i köpvanor har format och omformat staden.

Arkitekturvandring

Torsdagar
Följ med på en stadsvandring mellan stora torget och östra torget. Hör historien bakom flera av Nyköpings mest ikoniska byggnader och se alla de arkitektoniska detaljerna som pryder husen.

Historisk vandring längs med ån

Fredagar, lördag och söndagar
Följ med på en stadsvandring om Nyköpings historia, från stenåldern till andra världskriget. Vi gör en kronologisk tidsresa utmed natursköna Å-promenaden och lär känna staden och några av dess historiska invånare. Det handlar om unga pigor, nyinflyttade fabriksarbetare, två finska krigsbarn och en mäktig drottning.

Tillgänglighet

Har du frågor om tillgänglighet på stadsvandringarna? Kontakta oss på 0155–24 57 20. Telefonen är bemannad 1 juni–31 augusti klockan 11–17.

Datum:

Onsdag 28 jun 2023

Plats:

Stora Torget i Nyköping

28 jun

Fler datum