vitt torn på slott

Sportlov i Kungstornet

Besök Kungstornet på Nyköpingshus på sportlovet! Här kan du gå på råttjakt och följa med på guidad visning. Här finns tre utställningar och butik att besöka. Fri entré.

Utställningar

I det vita tornet vid Nyköpingshus, Kungstornet, finns tre utställningar. De handlar om om straff, makt och vanmakt, om gyckel, fest och pest, om ett pampigt slott, ett ­bröllop, en brand och ett fängelse. 

Du kan besöka utställningarna på egen hand. Du kan också följa med på guidad visning. 

Guidad visning

Det är gratis att gå på med guidad visning. Du rekommenderas att – på grund av begränsat antal platser – förboka plats. Det gör du digitalt fram till 30 minuter före visningens start. Därefter finns platser som ej är bokade tillgängliga för drop in.

Guldmakarens hemlighet (familjevisning)

Klockan 10.30
Rekommenderad lägsta ålder: 5 år

På 1500-talet – då Nyköpingshus var ett pampigt renässanspalats – bodde en alkemist på slottet. Alkemistens uppgift var att skapa guld och finna nyckeln till evigt liv. Lyckades alkemisten med sitt jobb? Följ med på en skattjakt i alkemistens fotspår där du också får höra om hur det kunde vara att leva på den tiden.

Tre bröder och ett gästabud (familjevisning)

Klockan 12.30
Rekommenderad lägsta ålder: 7 år

Följ med till år 1317 när Birger låste in sina bröder på Nyköpingshus. Hjälp till i berättelsen eller bara lyssna och upplev Nyköpings gästabud komma till liv!

Råttjakt

Råttor och möss har smitit från vinden i Kungstornet. Kom och hjälp oss att hitta dem!

I Kungstornets reception får du en lapp. På den sätter du ett streck för varje råtta eller mus som du hittar. När du är färdig lämnar du ditt svar till personalen i receptionen.

Butik

I museibutiken i Kungstornet finns vykort och annat som hör historien till.

Läs hela Sörmlands museums sportlovs-program här.