Tre personer står runt en fältässja

Smideskurs, grunder i smide

Under denna kurs lär du dig de enklaste grunderna i järnsmide. I det vackra sörmländska landskapet på Lasätter gård utanför Nyköping får du smida med fältässja och traditionella verktyg. Du får du smida olika enkla föremål som till exempel krok, spik, ljushållare och trollkors. Du får lära dig om lämpliga material och får en kort översikt om smidets historia. Inga förkunskaper krävs.

Denna kurs är för dig som vill prova på att smida. Strax utanför Nyköping ligger Lasätter gård, känd för sina fläderodlingar och goda fläderblomsdryck. Här får kan du bo och äta samt under en helg lära dig om smide och smidets historia. Vi smider utomhus under tak med trampässjor, fältässjor, som trampas av dig själv. Du har ditt eget städ att arbeta på där du får lära dig grunderna i smide till exempel att sträcka ut, klyva och stuka metallen. Vi tillverkar små saker som inte tar så lång tid och som gör att du hinner prova flera olika arbetsmoment.

Kursledare

Nina Hedenfeldt är smed med egen verksamhet i Rademachersmedjorna i Eskilstuna sedan flera år. Nina arbetar bland annat som kursledare inom kulturskolan i Eskilstuna och har gjort flera uppdrag med offentliga utsmyckningar.
Smedja Sothönan

Övrigt

Kursen hålls på Lasätter gård. Lunch och kaffe ingår i avgiften.
Det finns möjlighet att boka boende med frukost. 
Dubbelrum 695 kr/person eller enkelrum 895 kr/person. Boende - Lasätter Gård. Vid bokning ange smideskurs.

Att ta med

Ta med anteckningsblock och penna. Material och verktyg finns på plats men om du vill får du ta med egna verktyg om du har. Ta med egna handskar, skyddsglasögon om du har, samt oömma kläder anpassade efter väder.

Kostnad

Ordinarie: 2 300 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen i Sörmland: 2 300 SEK
Ungdom (16-25 år): 2 300 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 29 augusti 2022.

 
Sörmlands museum arrangerar kursen i samarbete med Lasätter gård, Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 17 sep - Söndag 18 sep 2022

Plats:

Lasätter gård

Tid:

Lördag och söndag kl. 9.30-16.30

17 sep