Två händer som håller i ett indigofärgat tyg.

Kurs i att skapa mönster med indigo

Välkommen att prova på färgning och att skapa mönster, genom vikningar och tryck med lera, likt man gjort i tusentals år. Kursledare Linda Zetterman, formgivare och färgare.

Under denna kurs går vi igenom grunderna i naturlig indigofärgning och kommer sätta två färgbad enligt 1-2-3- metoden. Vi provar på olika typer av reservage för att skapa mönster. Vi viker tyger på olika sätt och där färgen inte kommer åt bildas vita partier och ett mönster uppstår. Vi provar också på att skapa mönster genom att måla eller trycka med lera på tyget innan färgning. Målet är att få en större förståelse hur färg- och mönster processen går till.

Vi kommer färga tyger i bomull, silke och ull.

Inga förkunskaper krävs.

Att ta med

Sax, linjal, gummihandskar, anteckningsmaterial och synål. Tänk på att klä dig varmt och i oömma kläder. Beroende på läget vill vi gärna kunna genomföra denna kurs ute om det krävs. Det kommer finnas tyger att köpa på plats, eget material, (obs endast naturmaterial), går också bra att ta med. Varje person kommer kunna färga max 0,5 kg material.

Information om kursledaren

Linda Zetterman är verksam som formgivare med fokus på naturliga färgpigment och hållbar textilproduktion med fokus både människa och natur. Hon driver hantverksstudion Boom craft studio och samarbetar med hantverkare i Kutch, Indien, med framtagning av handvävda och blocktryckta textilier. Linda har studerat olika textila hantverk med fokus på indigo i Indien, Japan och Vietnam. Hon håller workshops för både professionella och studerande i indigofärgning och andra naturliga färgnings- och mönstringsmetoder. Sedan 2013 undervisar hon i färgning, tryck och formgivning på Capellagårdens textilutbildning. Hon är utbildad i textil form på Konstfack, med MFA 2003.

Kostnad

Ordinarie: 1900 kr
Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1700 kr
Ungdom 16-25 år: 1000 kr

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett ivår webbutik senast 16 augusti 2021.

 

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 4 sep - Söndag 5 sep 2021

Plats:

Sörmlands museum

Tid:

Lördag-söndag kl 9.30-17

4 sep