Ett par händer håller i en handhyvel

Hantverksseminarium: I dialog med materialen – tema trä

Sörmlands museum bjuder in till en seminarieserie om handlingsburen kunskap och materiella spår. Varje del tar avstamp i olika material. Den 21 oktober genomförs första delen i serien. Då är temat för dagen trä.

Vad kan vi lära av föremål och byggnader? Hur kan muséer och utövare inom hantverk, slöjd, kulturmiljövård och konst samverka för att fördjupa kunskapen om materiellt och immateriellt kulturarv? Samtal, kunskapsutbyte och aktuell forskning står i centrum när vi undersöker hur handlingsburen kunskap kan bidra till att tolka historien – och forma framtiden!

Deltagande föreläsare närmar sig frågorna från olika håll och professioner - med utgångspunkt i praktiskt arbete och erfarenhet, från det akademiska fältet eller i gränslandet däremellan. Vi belyser det aktuella forskningsläget och blickar framåt, och i ett annorlunda panelsamtal låter vi föremål och material ta fysisk plats i diskussionen.  

De tre dagarna i serien

21 oktober 2021: Tema Trä
12 november 2021: Tema Lera
24 mars 2022: Tema Textil 

Föreläsare den 21 oktober

  • Daniel Eriksson: Timmerman som under många år arbetat med djupundersökningar av medeltida taklag i kyrkor.
  • Ulrik Hjort Lassen: ­Timmerman och hantverksforskare med stolpverkskonstruktioner som specialitet. Blev år 2014 doktor i ämnet hantverksforskning och driver idag eget företag.
  • Johan Knutsson: Professor i möbelkultur vid Malmstens Linköpings universitet och Nordiska museet. Var under många år ansvarig för Nordiska museets samlingar av folkkonst och har publicerat en rad böcker och artiklar i ämnet.
  • Beth Moen: Snickarmästare, slöjdare och huvudlärare vid träutbildningen på Sätergläntan. Har som gästhantverkare på Hantverkslaboratoriet studerat laggkärlstillverkning.
  • Friedrike Roedenbeck: Kanslichef vid Nämnden för hemslöjdsfrågor.
  • Helena Åberg: Tidigare hemslöjdskonsulent trä/metall vid Sörmlands museum som arbetat länge med frågor kring immateriellt kulturarv och hantverksmetodik.
  • Kjell Taawo: Enhetschef Kulturmiljö, slöjd, bild och form på Sörmlands museum. Har under flera år arbetat med projektet Medeltida taklag i Strängnäs stift.

Kostnad 

Ordinarie: 900 kronor
Student: 450 kronor

Lunch och fika ingår i biljettpriset.

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 8 oktober 2021.

Datum:

Torsdag 21 okt 2021

Plats:

Sörmlands museum

Tid:

09:30 - 16:00
21 okt