Händer arbetar med tyger

Kurs: Sashiko

Sashiko är en traditionell lagningsteknik som bygger på förstygn. Den tidiga användningen av tekniken utvecklades för att förstärka och laga brukstextilier i en tid när ingenting fick gå till spillo. Med tiden har sashiko utvecklats i friare former och även blivit en stark estetisk uttrycksform. Sashiko är en japansk benämning men metoden återfinns i alla delar av världen.

Sashiko är ett textilt förhållningssätt som tillhör inte bara ett japanskt kulturarv utan är en global företeelse. Under kursen introduceras deltagarna till den japanska sömnadstekniken sashiko med dess historik, material, teknik och mönstertradition. Under kursen får deltagarna lära sig hur man kan laga sina kläder och vardagstextilier och att göra fria kompositioner genom sashiko. Det blir övningar med provexempel och tid för att färdigställa eget projekt.

Ta med

Ta med broderinålar i lite olika storlekar, olika sorters tråd (gärna bomull), sax, tyglappar om man har hemma, klädesplagg eller textilier som du vill laga eller bearbeta.

Kursledare

Kursledare är Takao Momiyama som presenterar sig såhär: Jag är född i Japan 1951, utbildad på Konstfack, textil 1994-1999 och är verksam som konstnär och budotränare utanför Simrishamn. Jag växte upp i en japansk bondekultur innan konsumtionssamhället tog vid. Där fanns en levande kunskapsöverföring som byggde på att ta till vara på små resurser.

Följ Momi på instagram @momiyamatakao

Kostnad

Ordinarie: 1 800 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 500 SEK
Ungdom (16-25 år): 900 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp ä 26 februari 2024.

Datum:

Lördag 9 mar - Söndag 10 mar 2024

Plats:

Textilverkstaden, Sörmlands museum

Lördag och söndag klockan 9.30-16.30

9 mar