Kvinna i vingåkersdräkt

Kurs: Tillverka din egen valk

I denna kurs fördjupar vi oss i tillverkningen av de röda valkarna som används till Vingåkers- och Österåkersdräktens huvudbonad. Vi tittar på originalvalkar, går igenom material och konstruktion av huvudbonaden och påbörjar sömnaden av ett par egna valkar.

Valkarna är grunden i den traditionella huvudbonaden både för gifta och ogifta kvinnor och består av en krans av linblånor lindade med rött kläde. Vi tittar på originalvalkar, går igenom material och konstruktion av huvudbonaden och påbörjar sömnaden av ett par egna valkar. Du får också en överblick över huvudbonaderna från både Vingåker och Österåker i jämförelse med andra historiska och folkliga huvudbonader.

Att ta med

Egna sybehör såsom nålar, tygsax måttband mm. Fingerborg är viktigt då vi kommer sy genom tjocka lager med tyg. Ta med lintråd (knyppeltråd) och syvax om du har. Nålar, vax mm finns också att köpa på plats.

Det kommer finnas material på plats i form av rött kläde, lintågor m.m. En kostnad tillkommer för materialen. Har du eget material (linblånor, grovt linne och rött kläde) kan du ta med detta.

Kursledare

Karin Edlund är verksam som sömmerska och slöjdare. Hon syr både folkdräkter och historiska dräkter och var under 6 år hemslöjdskonsulent i Sörmland med ansvar för folkdräkterna från Vingåker och Österåker.

Kostnad

Ordinarie: 1 900 SEK
Medlem i Sörmlands Hemslöjdsförening: 1 700 SEK
Ungdom 16-25 år: 1 100 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 12 oktober 2022.

Datum:

Lördag 22 okt - Söndag 23 okt 2022

Plats:

Textilverkstan, Sörmlands museum

Tid:

Lördag och söndag kl. 9.30-17

22 okt