Täljda skedar i en hög

Kurs: tälj med yxa och kniv

Här får du större kunskap och ökat självförtroende i att tälja med yxa och kniv i färskt trä, något som fyller dig med lust att fortsätta tälja. Daniel Lundberg är slöjdaren med stor kunskap som kursledare och i tillverkning av bruksföremål, som gärna frågar vad som är viktigt samt riktigt och som vill lära oss att se det sköna i en täljd yta utan dekorer.

Under kursen får du kunskap om att tälja med yxa och kniv för att på ett snabbare, men ändå säkert sätt, tillverka till exempel skedar, slevar och enklare bruksföremål. Kursen passar för både dig med små förkunskaper och dig som redan har täljt en del.

Att tälja skedar och slevar är både roligt och lärorikt med de utmanande krav som finns på både form, funktion och i val av material. På kursen tränar du dig att hantera yxa, täljkniv, bandkniv och skedkniv genom att lära dig olika täljgrepp. Med kunskap i att hantera yxa på ett säkert sätt kan du avverka mer effektivt och snabba på tillverkningen.

Du kommer få grundläggande kunskaper om vilka träslag som är lämpliga samt skillnaden i att använda krok- eller rakvuxet trä och hur man nyttjar den kunskapen.Du får kunskap om lämpliga verktyg och hur de ska skötas, skärpas och brynas. Vi har en kortare genomgång om ytbehandling.

Att ta med

Material och redskap finns på plats men ta gärna med egen täljkniv, skedknivar, bandkniv och yxa om du har. Ta också med anteckningsblock och penna. Om vädret tillåter kommer vi vara ute under kursen. Ta därför med ändamålsenliga arbetskläder.

Information om kursledaren

Kursledare är Daniel Lundberg, en erfaren slöjdare som håller kurser på många platser över landet. Daniel har många års erfarenhet av att arbeta i färskt trä med skärande handverktyg och tillverkar bland annat skedar, slevar och burkar. Daniel är slöjdaren som lägger mycket tid att utveckla sin handaskicklighet. Med ekonomiskt stöd från Nämnden för Hemslöjdsfrågor har han tidigare utvecklat sin kunskap i svegsvarvning och nu senast i att tillverka fyrkantiga krympburkar.
Du kan läsa mer här Storslöjd (storslojd.com)

Kostnad

Ordinarie: 2 000 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 800 SEK
Ungdom, 16-25 år: 1 100 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp: 23 maj 2022

 

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 11 jun - Söndag 12 jun 2022

Plats:

Nynäs slott, Finstallet, Tystberga

Tid:

Lördag och söndag kl 9.30-16.30

11 jun