Täljda skedar

Kurs: Tälj för hem och lust

Vi täljer något för vårt hem och för vår lust att tälja. Vi täljer skedar, slevar, stekspadar, smörknivar och hängare/klädkrokar, i färskt trä. Du får lära dig och öva på bra täljgrepp och får kunskap om lämpliga material och verktyg samt hur de sköts. Du får lära dig hur man dekorerar föremål med skurna mönster. Under kursen finns möjlighet att få prova på enkelt smide; att göra en krok, spik eller trollkors.

Denna kurs är för dig som vill fortsätta eller upptäcka din lust att tälja. På kursen täljer vi skedar, slevar, stekspadar, smörknivar och hängare/klädkrokar i färskt trä. Du får lära dig säker täljning med kniv och skedkniv genom olika täljgrepp och hur du ska använda yxan på ett effektivt och säkert sätt. Du får även arbeta med bandkniv och får god kunskap om lämpliga verktyg samt hur de ska skötas. Vi går även igenom hur man med enkla medel dekorerar föremålen med skurna mönster som karvsnitt och skureut. Kursen passar både dig som inte är så erfaren och dig som redan har täljt en del. Lästips: Slöjda i trä eller Karvsnitt av Jögge Sundqvist, Täljboken av Ragnar Kierkegaard Suttner, Felix Wink.

Kursledare

Anja Sundberg är slöjdare och kursledare med många års erfarenhet av att arbeta i färskt trä med skärande handverktyg. Hon tillverkar allt från skedar, slevar och burkar till fantasidjur och leksaker, allt med en personlig prägel. https://www.instagram.com/sundberganja/ I en film på YouTube visar Anja hur hon täljer en slev med kniv och yxa https://www.sormlandsmuseum.se/utforska/att-synliggora-det-osynliga/hugg-och-talj-en-slev-med-anja-sundberg/ eller där hon täljer en smörkniv Tälj en smörkniv - YouTube

Övrigt

Kursen hålls på Djulö hembygdsgårds verkstad och smedja. Boende finns intill på Djulö vandrarhem eller Djulö camping och strax bredvid ligger Stora Djulö Herrgård där man kan äta lunch.

Att ta med

Ta med anteckningsblock och penna. Material och verktyg finns på plats men ta gärna med egen täljkniv, skedknivar, bandkniv och yxa om du har.

Kostnad

Ordinarie: 1 500 SEK
Medlem i Sörmlands Hemslöjdsförening: 1 300 SEK
Ungdom 16-25 år: 800 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp: 5 augusti 2022

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 27 aug - Söndag 28 aug 2022

Plats:

Djulö hembygdsgård, Katrineholm

Tid:

Lördag och söndag kl. 9.30-16.30

27 aug