Bandgrindar och vävda band

Kurs: tälj en bandgrind - väv ett band

Med sin bok "Simple weave - Väv utan vävstol" vill Kerstin Neumüller visa att vävning varken behöver vara svårt eller skrymmande. Under den här kursen visar hon dessutom hur du kan tillverka dina vävredskap själv med bara några få verktyg!

Här får du lära dig att tälja bandgrindar och väva band på dem. Kursen är en utmärkt introduktion till vävning och ger en bra grund att stå på om du vill fortsätta med större projekt och redskap senare. Inga förkunskaper krävs och allt material ingår.

Dag ett - Täljdagen

Kerstin visar små bandgrindar som ser ut som flickor, hästar och hus samt berättar om hur det kom sig att hon började tälja dem. Under dagen får du tälja din egen bandgrind under Kerstins handledning. Kerstin visar och berättar om hur hon täljer på ett säkert sätt och hur man undviker de vanligaste misstagen.

Dag två - Vävdagen

Hur får man alla trådar på plats i en bandgrind och hur kan man tänka för att bygga upp olika mönster på ett band? Använd din nytäljda bandgrind eller låna en av Kerstin. Du kommer att hinna prova olika bandmönstringar och väva tillräckligt mycket för att få med dig några bokmärken eller armband hem.

Att ta med

Material och redskap finns på plats men ta gärna med egen täljkniv, om du vill. Ta också med anteckningsblock och penna.

Kursledare

Kerstin Neumüller, slöjdare, författare och kreatör. Med utgångspunkt i traditionella tekniker och naturmaterial rör hon sig över ett brett hantverksspann. Med böckerna Handbok om indigo och Lappat och Lagat vill hon inspirera både nybörjare och erfarna hantverkare och på hennes kurser är temat genomgående - våga pröva! I sitt eget företag har Kerstin olika uppdrag, hon föreläser, har kurser, är skribent på tidningen Hemslöjd och säljer bandgrindar på kerstinneumuller.com
I mitten av Sörmland på Mellosaverken där flera konstnärer och konsthantverkare huserar, har Kerstin sin kombinerade verkstad och bostad.

Övrigt

Kursen är på Ebelingmuseet där konstnär Petter Hellsing ställer ut om ull och vävning 12 nov – 15 jan.
I ateljéverkstaden finns tillgång till en liten kyl och möjlighet att värma mat i micro. Café och restaurang finns i nära anslutning till museet.

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 12 december 2022.

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 7 jan - Söndag 8 jan 2023

Plats:

Ebelingmuseet

Tid:

Lördag och söndag kl. 9.30-16.30

7 jan